Канкун е разположен край брега на Карибско море в източната част на Мексико, на полуостров Юкатан. Според някои източници на колониалистите, селището на маите, което е съществувало тук,се е наричало Нисук. Името Канкун се появява за първи път на някои карти от 18 в. През 1970 г. мексиканското правителство избира Канкун като място за развитие на туристическата индустрия. По това време тук е имало само трима постоянни жители, а в близкото рибарско селище Пуерто Хуарез имало 117 души.

Първоначално новият курорт е туристическа дестинация само за елита на обществото. Постепенно през годините Канкун се превръща в един от двата най-известни по света мексикански курорта, заедно с Акапулко. Сега населението на Канкун е около 630 хил. жители. Районът е известен още като Мексиканските кариби. Годишно тук идват повече от 4млн. туристи. Те са привлечени от прекрасните бели плажове, хубава вода и много културни развлечения.

В района има няколко музея на открито, представляващи останки от градовете на маите. Канкун е определян като врата към „света на маите”. Тук са запазени древни руини от пред-колумбовата цивилизация на маите. Това са Ел Рей, разположен в хотелската зона на града и Ел Меко, разположен извън границите на града.

В Екопарк Екскарет, разположен на 76км от Канкун, освен с интересните археологически находки на маите, туристите могат да станат свидетели на уникално вечерно шоу. То включва разнообразни представления-смесица от древната култура на маите и традиционни мексикански песни и танци.

Също наблизо е археологическият район Тулум, който е заобиколен от крепостни стени.Между тях се намират най-голямата постройка в комплекса-Замъка,Храма на Спускащия се бог, Храмът на фреските и Големият дворец.

Тук, в Канкун се предлагат невероятни приключения за гмуркачите. Кораловите рифове около острова могат да пренесат посетителите в един невероятно красив подводен свят.Под морската повърхност в град Канкун са инсталирани интересни скулптури и тази гледка не трябва да се пропуща. Атракция за търсачите на силни усещания е плуването с делфин. Интерактивният аквариум, разположен в средата на хотелския комплекс на Канкун, запознава туристите с подводния морски свят. Тук има и множество сеноте-дълбоки ями, които са част от подводни пещери. В Канкун се предлагат СПА терапии,съчетаващи местни билки и древни лечебни ритуали на маите.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Канкун