Чичен Ица е един от най-запазените градове от развитата цивилизация на маите. Разположен е в северната част на полуостров Юкатан, Мексико. В превод означава „В гърлото на кладенеца Ица”. Мястото е заселено за първи път около 550 г. и в своя разцвет като религиозен, военен,политически и търговски център, градът е обитаван от 35 хил. души. До 10 в. Чичен Ица е един от важните центрове за маите.След западане на цивилизацията им,градът е превзет от толтеките, които го превръщат в новата си столица. Следват времена на разцвет и западане и съществуват предположения, че Чичен Ица загива като град вследствие на глад или гражданска война. Многобройните архитектурни находки,които могат да се видят тук са смесица от културите на маите и толтеките.

Пирамидата Кукулкан е най-внушителното храмово съоръжение, оцеляло от древния град на маите. Височината на пирамидата е 30 м и има 365 стъпала до върха, символизиращи дните в годината. Божеството, което са почитали маите е Кулкулан-„кукул”на езика на маите означава птицата кетцал, а”кан”-змия. На върха на пирамидата са били пренасяни в жертва на Кукулкан, пленени воини от враговете. Главният жрец е изтръгвал сърцето на жертвата и го полагал в краката на божеството.

Всяка година през март и септември тук може да се гледа уникалния спектакъл „Пернатият змей”, свързан с изключителното излъчване на светлината по стълбите на пирамидата. Други интересни запазени каменни сгради в Чичен Ица са стъпаловидните пирамиди Замъка и Храма на войните, обширния площад „Големия пазар”, Голямото игрище със своите каменни обръчи, използвани за древната игра с топка. За високата 22,5 м обсерватория, наречена „Каракол”, се счита че е била използвана от маите за изучаване на небето, за определяне на времето на религиозните церемонии и за предвиждане, кога да се засява реколтата.

Два от кладенците-сеноти от времето на маите все още съществуват. В тях те са хвърляли дарове от скъпоценни вещи. Един от тези кладенци е наречен Свещен сеноте дълбок около 50 м и е служил за жертвоприношения. Днес градът на маите и толтеките е включен в списъка на Световното културно наследство, през 2007 г. Чичен Ица е обявен за едно от новите седем чудеса на света.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Чичен Ица