Мексико Сити се намира в централната част на страната. В началото на 14в. ацтеките построяват град на остров в езерото Тескоко, което днес е сухо. Наричат града Теночтитлан. Два века по-късно испанците го завладяват и правят столица на своята колония Нова Испания. Триста години по-късно, Мексико Сити става столица на независимо Мексико. Но основните градски магистрали са запазили част от сложната строителна и отводнителна система на ацтеките.

Сега градът е столица и най-големият на североамериканската държава Мексико. Населението на самия град е около 9 млн. жители, а градската агломерация е 38 млн. души. Средните годишни температури са между 12 и 16 С. Най-ниските са през януари и февруари, а най-високите –през късната пролет и лятото. Един от най-тежките удари за града е земетресението през 1985 г. Въпреки многото разрушени сгради и жертви, Мексико Сити успява да се възстанови бързо. Булевардът „Пасео де ла Реформа” е построен по нареждане на Максимилиан и наподобява Шанз-Елизе в Париж. Символът на Мексико-Ангелът на независимостта се намира тук. Представлява колона на победата, построена в чест на стогодишнината от Мексиканската война за независимост през 1810 г.

Базиликата” Дева Мария от Гваделупе” е най-святото място в Америка за католиците. Това е катедрала от времето на испанското господство, която се намира на хълма Тепеяк в северната част на Мексико. Църквата е построена между 1531 г. и 1709 г.,а през 70-те години на 20 в. е била издигната нова. Има 10 хил. седящи места за богомолците.

Сиудад Университариа е Националният автономен университет на Мексико, един от най-големите в света. В него се обучават над 270 хил. студенти. През 2007 г. той е включен от ЮНЕСКО в списъка на Световното културно наследство. Сочимилко е мястото, където са последните запазени останки от това как е изглеждал градът преди пристигането на испанците през 1521 г. Сачимилко представлява широка система от 170 км канали и цветни градини от времето на ацтеките. Тук туристите могат да се повозят на „трахинерас”-ярко оцветени лодки-гондоли. Обектът е обявен от ЮНЕСКО за паметник на Световното културно наследство.

Замъкът „Чапултепек” е едно от любимите места за посещения в Мексико Сити. Посроен на хълма Чапултепек , на единия край на дългото 12 км авеню „Пасео де ла Реформа”. Строежът му започва през 1785 г. от испанския вицеккрал Бернардо де Калвис.Окончателно е завършен чак през 1864 г., когато Максимилиан е коронован за император на Мексико. След това във времето замъкът е бил военен обект, президенткса резиденция и накрая през 1939 г. е превърнат в Национален исторически музей. Замъкът е част от парка „Чапултепек”, който заема площ от 6 кв. км. Тук се намират още зоологическата градина,няколко музея, езера и красиви кътчета за разходка и отмора.

Има едно място в покрайнините на Сан Анхел,Мексико Сити, където художниците Фрида Кало (1907-1954) и Диего Ривера (1886-1957) изграждат своя къща-студио. Любовта им е толкова силна, че двете постройки са свързани чрез мост разположен на нивото на покривите. Така влюбените можели да се виждат докато работят и същевременно да имат отделни работни пространства. Едната къща е била розова –за Ривера, а другата-синьо бяла – за Кало.Студиото на Ривера е запазено такова ,каквото е било при смъртта му.

Една от най-важните обществени сгради за мексиканската нация е Националният дворец. Намира се на Площада на конституцията- вторият по големина площад в света след Червения площад в Москва. Сградата е построена през 1692г. Сега тук са канцелариите на мексиканския президент,Национални архиви и Федералната хазна.

Повечето от историческите стенописи на художника Диего Ривера могат да се видят тук. Над главния вход е камбаната ,удряна от свещеника Мигел Идалго (1753-1811), когато произнася своята реч-призив за борба за независимостта на Мексико. На 40 км северно от град Мексико се намира местността Теотиуакан, където е имало древен град на ацтеките, които го нарекли Теотиуакан (Град на боговете). Той достига своя разцвет през 3-4 в. В тази забележителна местност се намира третата по големина пирамида в света, висока 65 м и наречена Пирамида на Слънцето. Свързана е чрез улица с по-малката Пирамида на Луната. Тук има и други храмове и дворци-Двореца на ягуарите,със стенописи на ягуари с корона и пера и Двореца на Кетцал, където има колони с изображение на създание наполовина птица, наполовина пеперуда. Археологическият обект ”Темпло Майор”е разположен недалечот Площада на конституцията. Останките на храма,който е най важната сграда тук ,са разкрити през 1978г. Светилището е построено през 1390 г., но е достроявано седем пъти,а разширявано-единадесет пъти.Храмът има пирамидално оформена конструкция, висока 60 м. Имало две стълбища ,по които се стигало до върха. Тук се извършвали редица ритуали, жертвоприношения, а също се крeмирали тленните останки на героичните войни и граждани на Теночтитлан.

В Койоакан, околност на град Мексико се намира къщата –музей на руския революционер Лев Д. Троцки. В Мексико той пристига през 1936 г., където е посрещнат топло от президента Ласаро Карденас. Троцки е убит на 20 август 1936г.от Рамон Меркадер с брадвичка за лед. Това е един трагичен край на един живот, изпълнен с много драматични събития.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Мексико Сити