Хавана е столица на Куба и нейният най-голям и най-красив град. Той е една от четиринадесетте провинции в Република Куба, наричана Сиудад де ла Абана. Населението на град Хавана наброява около 2,4 млн. жители.

В Хавана има много забележителности. Крепостта на кралските войски е отбранителна крепост. През 16 в. град Хавана и неговата стара крепост били атакувани от пирати, авантюристи и чужди нашественици. Испанският крал Филип решил, че трябва да се построи нов форт на стратегически по-добра позиция. През 1558 г. строителството започнало. Крепостта на кралските войски била завършена през 1577 г. Нейната главна забележителност е бронзовата фигура на жена от 17 в. на върха на кулата на крепостта. Тя се е превърнала в символ на Хавана. Оригиналът на скулптурата се пази в Градския музей. Днес Крепостта е национален паметник и една от няколкото сгради в Стара Хавана, които са защитени от ЮНЕСКО.

Величествената сграда на Президентския дворец, построена в периода 1913-1920 г. е другата важна забележителност на Хавана. Дворецът е бил дом на кубинските президенти от Менокъл до Батиста. След 1959 г. той е превърнат в Музей на революцията. В него се съхраняват вещи и документи от революционните години на Куба. Извън сградата се намира мемориалът „Гранма”, представляващ огромен стъклен Павилион, където е копието на яхтата „Гранма”. С нея Ф. Кастро, Е. Гевара и още 81 революционери плават от Мексико до Куба през 1956 г.,когато правят опит да свалят правителството на Батиста.

Кралската тютюнева фабрика „Партагас” в Хавана е една от най-големите и най-стари цигарени фабрики в Куба. Основана е през 1845 г.от испанеца Хайме Партагас Равело. Фабриката доставяла пури за аристокрацията и богатите хора в Европа и Азия. Пурите се валцоват ръчно и се пакетират в кутии от кедрово дърво. Един умел табакеро може да валцува повече от 100 пури на ден. Смята се, че Партагас е въвел практиката, прилагаща се и до днес, при която четец стои на катедра в помещението за валцоване и чете на висок глас на работещите местния вестник или разказ. Фабриката останала в частни ръце до 1958 г. и била вторият по големина износител на кубински пури. В Музея на декоративното изкуство могат да се видят майенски, севърски, имарски и уорчестърски порцелан, английски пейзажи и повече от 33 хил. картини от европейски майстори. И нещо много интересно-тук е изложен мраморен бюст на Мария Антоанета. В Хавана има още 50-ина музеи, като Музей на изящните изкуства, Музей на афро-карибското религиозно изкуство и др. В Музея на автомобилите се пази шевролетът на Че Гевара. Не трябва да се пропуща да се види в Хавана Музеят на Хемингуей, намиращ се в бившето му имение. Посещението на представление на световноизвестния клуб „Тропикана”, може да е едно вълнуващо преживяване.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Хавана