Едва ли са много хората, които като чуят Камбоджа, могат да си представят неподозираната красота и невероятна природа, които са притегателната сила на една от перлите на страната – островът Ко Ронг(Koh Rong). Но нека първо опишем основните характеристики на острова, а после се отдадем на виртуална разходка из Ко Ронг.

Ко Ронг, със своите 78 кв.км е най-големият от малобройната група острови, наречена Кампонг Сом и намираща се на камбоджанския бряг, както и вторият по размери в цяла Камбоджа остров. Кох Ронг се намира недалеч от Сиануквил и отстои на 44 км от брега. Островът е достъпен с корабче от Сиануквил или от Кох Сдач. Населението на Ко Ронг е около 50 души. Няма формула за определяне на най-подходящото време за посещение на острова, защото то е по всяко време на годината. Разбира се, авантюристите трябва да знаят, че между ноември и февруари морето е бурно. Туристите са също толкова малко, колкото и жителите на острова. Но пък онзи, който е стигнал до Кох Ронг, е имал честа да се докосне до нещо неповторимо и единствено по рода си.

Една от спецификите на Ко Ронг е неговата форма - Робинзонова територия има формата на гира. Онази част от острова, която е оприличена на „ръкохватката”, е равнинна, а „топчестите’ краища – планински релеф, покрит с гъста и непроходима джунгла. Не е препоръчително навлизането в дълбочина в тези гори, защото освен незаконната сеч, опасни за живота са кобрите и други отровни змийски обитателки. Най-голямата гордост на Ко Ронг несъмнено е неговия 8-километров плаж, покрит с болезнено ярък бял пясък, следващ леката извивка на залива. Намира се в югозападната част на острова и безспорно е един от най-изумително красивите плажове на света. Уникалността на природата на Ко Ронг се подсилва от сладководни ручеи, спускащи се от стръмните и гористи планински склонове. В единия край на плажа се намира рибарско селище, където могат да бъдат купени основни хранителни продукти, а на най-югозападната точка се извисява малък храм. Местните жители на острова за изключително дружелюбни. За да прилича природата на Ко Ронг все повече на приказен пейзаж заслуга имат изобилието на питейна вода, която подхранва няколко мангрови горички по крайбрежието, и уединени заливчета. Освен фантастичните условия за плуване под и над вода край острова има и няколко отлични места за гмуркане, като пътуването до тях може да бъде уредено на острова.

Обикновено туристите посещават Ко Ронг за един ден от материка. За пренощуване има два варианта – на палатка на някои от девствените плажове или в някое от 20-те ръчно изработени плажни бунгала. За онези, които искат да избягат от шумотевицата и динамиката на напрегнатото ежедневие, Ко Ронг предлага спокойно излежаване на брега, взиране в покритото със звезди нощно небе и осъзнаване колко е прекрасен нашият свят.

Тенденцията броят туристите, избрали да посетят острова, да е обидно малък за тази красота като от картина на велик художник, ще избледнява в идните години. Това смело може да се твърди, защото безметежното съществуване на Ко Ронг и на съседния остров ще се промени, защото вече са готови плановете за превръщането им в големи курорти.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Кох Ронг