Мачу Пикчу е архитектурен комплекс в южната част на Перу. Това е един невероятен град,основан по време на величието на Империята на инките около 1400-1450г.Бил е населяван по-малко от век. Има много храмове и религиозни места тук.

Мачу Пикчу е разположен сред уникална природа, където е имало огромен дворец и храмове. От археологическите разкопки се вижда, че тук има около 140 различни конструкции, над 100 каменни стълбища,фонтани, свързани помежду си с канали и дренажна система, издълбана в скалите. Тук могат да се видят Интихуана-Слънчевата наблюдателница, Светилището на Главния бог на инките-Виракоча, Храмът с трите прозореца, изграден от огромни каменни блокове, Дворецът на Великия жрец с огромен камък в средата за извършване на жертвоприношения. Може би това селище известно като „Изгубения град на инките”, е търсеният безплодно от испанските конскистадори мечтан град Ел Дорадо. Все още Мачу Пикчу е една загадка - как са го построили инките и защо са го изоставили.

До града на инките се отива по криволичеща пътека, наречена „Пътеката на инките”. Броят на посетителите,които могат да минат по тази пътека се регулира от перуанското правителство. Мачу Пикчу е открит случайно от американския изследовател Хиръм Бигъм през 1911г. Тогава това място е било скрито в гъста екваториална гора. Бингъм е взел много от намерените предмети в САЩ. Сега се водят преговори между САЩ и Перу за връщане на ценните находки. Сега Мачу Пикчу е в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Мачу Пикчу