Лима се намира на брега на Тихия океан. Градът е основан от испанеца Франсиско Писаро през 1535 г. Лима става главен град на създаденото Испанско вицекралство Перу и е наречен „Град на кралете”. След извоюване независимостта на Перу, град Лима става нейна столица. Днес населението на Лима наброява около 7,8 млн. души.

Старинният център на Лима през 1988 г. е обявен от ЮНЕСКО за паметник на Световното културно наследство. Красивите сгради тук са построени в испански колониален стил. Катедралата от 16 в. и Президентският дворец на Пласа Майор са едни от най-важните забележителности на Лима.

Днешната централа на Музея на религиозното изкуство са църквата и манастирът „Сан Франсиско”. Те са построени наново от 1657 до 1674 г. в испански бароков стил след опустошително земетресение. В комплекса има още два малки параклиса-„Уединението”и „Чудото”. Голяма подземна мрежа от катакомби,свързваща различните сгради и катедралата, привлича вниманието на туристите. Църквата е съкровищница на скулптури,мебели,златни и сребърни предмети,а също така –на колекция от картини на известни художници и библиотека с 25 хил.книги. През 1551 г. в Лима е основан Унивеситетът Сан Маркос. В музея „Рафаел Ларко Ерера”, разположен в бившия вицекралски дворец може да се разгледа колекция от предколумбовото изкуство, а също и много находки от времето на инките. Заслужават да се видят останките от селищетона инките Пачакамак, което се намира в долината на р.Лурин недалеч от Лима.

Най-посещаваните плажове тук са „Санта Мария дел Мар”и „Пунта Ермоса”. Но най-интересна атракция на града е карнавалът, който се провежда в последните дни на Великите пости.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Лима