Куско е град в Югоизточната част на Перу, в Андите на височина 3500 м. Той е най-старият град на Южна Америка. Според една легенда ,градът е построен още през 12 в. от първия инка Манко Капак,който смятал, че Куско е „центърът на света”. Куско става столица на най-голямата империя в Западното полукълбо - империята на инките. Когато идват испанците, те го разграбват, събарят и започват изграждането на нов град. Основите му са положени от Франсиско Писаро през 1534 г. Но земетресението през 1650 г., унищожава по-голяма част от новите християнски църкви и дворци, докато останалите от инките постройки оцеляват. От онова далечно време, днес са оцелели останките от Двореца на инките, Храмът на Слънцето, Храмът на девиците. Най-интересното за град Куско е,че тук живеят потомци на инките –племето кечуа.

В околността на Куско се намират крепостите „Олятайтамбо” и „Саксайуаман”. С каменни врати високи по 3 м и ъглови камъни с повече от 8 м височина, Саксайуаман е изключително постижение на човешката мисъл. Невероятно е, че в това място на инките каменните зидове са направени без хоросан, а изглеждат естествено непоклатими.

Катедралата в Куско е впечатляваща барокова сграда на площад ”Армас”. Тя е построена върху основите на важния за инките Дворец на Виракоча. До катедралата се намира скромната църква „Ел Тринто”-най-старият християнски храм в Куско. В нея се съхранява най-старият портрет на град Куско по време на земетресението от 1650 г. Най-известният експонат в катедралата е „Тайнатавечеря”от Маркос Сапата. На нея Исус и неговите ученици пируват с куи-малко одрано свинче, което е специалитет на перуанците. В Мусео Инка, разположен в красива колониална сграда,може да се видят освен другите експозиции и мумии на инки. Красиво място е църквата „Сан Блас”, в която украсеният амвон се смята за един от бисерите на колониалното изкуство в Америка.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Куско