Монтевидео е разположен в южната част на Уругвай, на естественото пристанище Рио де ла Плата на срещуположния бряг на Буенос Айрес. Първите данни за съществуването на това селище са от 1516 г. През 17 в. португалците построяват недалеч от тук Колония дел Сакраменто, независимо от претенциите на испанците за това място. Спорът се разрешава чак през 1726 г.,когато губернаторът на Буенос Айрес Маурисио де Забала, основава Монтевидео. През 1828 г.градът става столица на Уругвай. Населението на Монтевидео в днешно в днешно време е около 1,4 млн. жители. Животът в града е разнообразен и многопластов.

След като Уругвай извоюва независимостта си, в Монтевидео се издига сградата на Парламента. Известна като Паласио Естевиз, сградата е използвана за официални церемонии дълги години. През 1928 г. американския президент Хърбърт Хувър посещава Уругвай. Тогавашния президент на Уругвай Кампистеги го приема в Паласио Естевиз. В памет на това събитие тук е създаден Музей на президентите.

В близост се намира Плаза Индепенденсиа, съдържащ хронологията на уругвайската история. В съседство е Паласио Салво-прекрасна сграда, изградена по проект на италианския архитект Марио Паланти. Завършен през 1925 г., този дворец висок 100 м и имащ 26-етажна кула, е бил най-високата сграда в Южна Америка.

На централния площад се намира и статуята на генерал Хосе Артигас на кон. Аржентинец по рождение, Артигас е герой от борбата за независимост на Уругвай. Интересно преживяване тук е най-голямото празненство в цял Уругвай-местният карнавал през февруари-март. Монтевидео е заобиколен от непрекъсната плажна ивица със златисто-бял пясък, която привлича много туристи от Бразилия, Аржентина и др. страни.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Монтевидео