Буенос Айрес ( Buenos Aires) е разположен на десния бряг на р.Ла Плата при нейното вливане в Атлантическия океан. Той е столица на Аржентина, най-голям град в страната и втори по големина в Южна Америка след Сао Пауло. Градът отхвърля испанското господство през 1810г.Броят на жителите на града е 2,9 млн., а на градската агломерация е 13,7 млн.

Буенос Айрес е един от най-големите икономически и културни центрове в Южна Америка.Тук има световно известни музеи и галерии. Обелискът в Буенос Айрес е построен по случай 400 год. от създаването на града.Намира се на площад „Плаза де Република”.Обелискът е проектиран от аржентинския архитект Алберто Пребиш. Висок е 67м,разположенна 49 кв.км площ,той е направен от бял камък.Стените му разкриват различни събития от живота на града. Вътре в обелиска има 206 стъпала до върха,от където се разкрива внушителна гледка към града.

Друга голяма забележителност на Буенос Айрес е църквата „Сан Игнасио де Лопола”, която е най-старата в града, построена в чест на йезуитите.Строежът на църквата продължава от 1710 г. до 1734 г. Тя е проектирана във форма на латински кръст с централен куполен неф и странични нефове с разположени над тях галерии и вдлъбнати олтари. Особено красив е единият от олтарите ,резбован от Исидор де Лореа и позлатен.

Гробищата Ла Риколета, са мястото, където Аржентина погребва най-известните си граждани-от президенти до поети и от юристи до автомобилни състезатели.Най-посещаваното място тук е паметникът на Ева Перон-втората съпруга на аржентинския президент Хуан Доминго Перон. Бившата певица и актриса успява да спечели привързаността на бедните като техен защитник.Умира през 1952 г.

Буенос Айрес е известен още с тангото,което се появява в бедните „бариос”или квартали.Днес тангото звучи навсякъде,особено в неделя.А в Деня на тангото през декември градът е празнично украсен, има състезания и много музика и танци.

Посещавайки Буенос Айрес,човек непременно трябва да посети едно представление в Театро Колон, чиято сграда е пищно украсена.Залата на театъра побира 2478 зрители,а местата за оркестрантите са 120.В Палермо има обширен и красив парк,където разходката е удоволствие. А в парка „Франсия”през уикендите се излагат произведения на художествените занаяти.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Буенос Айрес