Валпарайсо е град в Чили,разположен на десетина хълма край брега на Тихи океан. Наричат го „Перлата на Пасифика”, преди земетресението от 1906 г., когато е напълно разрушен. Край брега е разположен така наречения Долен град, където има много магазини,офиси и складове. Няколко стръмни булеварда отвеждат до хълмовете, където са жилищата или Горния град. Повечето жители и гости на града ползват някой от петнадесетте градски „асансьора”, построени между 1883 и 1916 г. Най-забележителното от тези съоръжения е ”Асансьора” Поланко на Кале Симсон. Додолната му станция се стига по издълбан в земята тунел и оттам се издига 80м вертикално нагоре по дървена кула до специален балкон ,от където се разкрива чудесна гледка към града. Музеят на изящните изкуства е разположен в двореца Бабурица. Музеят Мусео де История Натурал се помещава в красива богаташка сграда Паласио Лион на Кале Кондел, построена през 1881 г. Тук има препарирани пингвини.

Една от най-големите забележителности на Валпарайсо е къщата на чилийския поет и нобелов лауреат Пабло Неруда, който е живял тук. Любител на морето, Неруда я купува през 1938 г. Преустройва я да прилича кораб с дървен под. След време добавя кула без покрив и малко пространство, покрито с дърво и цинк,за да чува капките дъжд. Всяка от стаите е съкровищница с морски предмети,събирани от цял свят. Има и голяма колекция от книги.

Валпарайсо е с богати културни и архитектурни традиции. Затова старата историческа част на града е обявена от ЮНЕСКО за паметник на световното културно наследство през 2003 г.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Валпарайсо