Бейрут е разположен на издаден в морето нос на Източното Средиземноморие.Той е столица на Ливан. Наброява около 370 хил. души, а градската агломерация е 1,9 млн. Бейрут е един от градовете в Близкия изток с най-голямо разнообразие от християнски и мюсюлмански секти.

Жестоката 15 годишна гражданска война, започнала през 1975 г., превръща Бейрут в ничия земя. Тъкмо се е съвзел, когато през 2006 г. израелските бомбардировки му нанасят тежки поражения. Но не случайно Бейрут е наречен „Градът, който няма да загине”. И той наистина се възстановява с неприсъща увереност. В центъра на града се намира паметник, издигнат в памет на шестима ливанци-борци за свобода, екзекутирани публично от османците през 1916 г. На същия площад Ел Бурдж е и Централният пазар „Сук ел Баргут”.

Интересно е да се види музеят „Сурсок”, заради прекрасната сграда и великолепната му Художествена колекция.

В района Санайех се намира най-старата градина „Рене Моавад”, където се разхождат деца и възрастни и се излагат произведения на творците. Паркът „Гибран Халил Гибран”е чудесна градина , засадена с великолепна растителност в чест на известния ливано-американски поет и философ Гибран Халил Гибран. Известен е с творбите си „Пророкът”и „Исус син човешки”.

Величествена е също така сградата на османския дворец, резиденция на министър-председателя. В северния край на крайбрежния път, от стръмната скала на Рауше, се открива гледка към Гълъбовите скали-два високи монолита сред морето. През 2009 г. Бейрут е избран от ЮНЕСКО за световна столица на книгата.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Бейрут