Дамаск се намира в Югозападна Сирия на 80 км от Средиземно море. Той е най-старата съществуваща столица и най-старият непрестанно обитаван град в света.

Името Дамаск се споменава за първи път през 15 в.пр.н.е. в географския списък на Тутмос ІІІ. Старият град е ограден от римска стена със седем порти и е разделен на пазарна част, мюсюлманска, християнска и еврейска зона.

Дамаск притежава над 200 джамии, 70 от които все още се използват. Една от най-интересните е Голямата джамия, която се намира в центъра на историческия град. На това място е имало религиозна сграда от хиляди години,като най-ранните останки са от арамейски храм от около 3000 години пр.н.е. Голямата джамия е издигната в началото на 18 в. След пожар през 1893 г., тя е отново възстановена през 20 в. С великолепните си минарета и двор, украсен със златна мозайка Голямата джамия е уникален архитектурен ансамбъл. Тук се намира и гробницата на един от най-прославените мюсюлмански водачи - Саладин. Други джамии, които представляват интерес са „Синания” с кулата със зелени керемиди и „Теккеях”,изградена през 1516 г. в западната част на града.

Друга от най-известните сгради на Дамаск е Дворецът „Азем”. Той е построен в периода 1749 г.-1752 г.за османския управител на Дамаск Асад Паша ал Азем. Сградата е шедьовър на мохамеданската архитектура от 18 в. При строителството са използвани варовик, пясъчник, базалт и различни видове мрамор. Дворът за приеми е с красив мраморен под и фонтан, осигуряващ прохлада. Лятната стая е с висок таван и фонтан в средата, украсен с десет месингови змийски глави. Освен личните помещения,които са образец на разточителство, има и стаи за прислугата. Днес Дворецът „Азем” е музей на популярните изкуства и традиции в Сирия.

Националният музей на Дамаск също заслужава да се види. Тук има пред класически и арабски мюсюлмански колекции, а също класически и византийски артефакти. И днес старите занаяти в Дамаск се развиват. Те са свързани с коприна, кожени изделия, филигранни предмети от злато и сребро, инкрустирано дърво, медни и месингови предмети.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Дамаск