Остров Хидра е един от Сароническите острови на Гърция. Счита се, че Хидра е обитаван още от древни времена. Името му произлиза от една него географска особеност – в миналото целият е бил осеян със стотици красиви сладководни извори с питейна вода. Хидра никога не е бил свързван с бог, герой, митологично събитие или някоя от многото гръцки легенди, тъй като през годините губи жителите си, който избягали от пиратските набези. Открит от пастири през XII век, чак през XVI век тук започнали да прииждат бежанци, търсещи подслон от турското преследване. Като свой поминък и начин за оцеляване, те развили риболова. През XIX век Хидра е дом за около 10 000 моряци, а днес коренните му жители наброяват 2700 души.

Населението на острова е съсредоточено в Хидра Порт - прекрасен полукръгъл пристанищен град. Пристанището е приютило всички магазинчета, галерии, ресторанти и пазари, а скалистите хълмове - къщи и хотели. Други малки селца на остров Хидра са Камини, Епископи, Мандраки, Милос и Паламидас, който също са отворени за посетители. Хидра се издържа основно с туризъм. Лятото Хидра посреща хиляди гости, които не могат да устоят на романтичният му чар, неподправената му красота, духа витаещ по каменните тесни улички и естествено гостоприемството на местните жители.

На острова всички превозни средства са прогонени. Желаещите да се придвижат до някъде или трябва да повървят пеш, или да се качат на гърба на магаренце, което умело се катери тесните и стръмни улички. По-далечните дестинации по острова се обслужват от водно такси или воден автобус. Обликът на остров Хидра на туристическата карта, както и на картата на Европа, е изграден от няколко негови основни преимущества. Още от миналото се знае, че Хидра е прочуто място за среща на художници, артисти, писатели и знаменитости. Хидра си остава една от най-модните и стилни дестинации в Гърция. Не бива да се подминава и факта, че остров Хидра е популярна дестинация за яхтинг. Само един поглед е достатъчен, за да се види как пристанището Камини прелива от луксозни яхти.

Освен всичко друго, Хидра е и изключително подходящо местенце за романтиците. Тук все едно времето е спряло. Дошъл на остров Хидра, човек успява да стопира забързания ритъм на живот си и да се отдадете на мечти и страст.

Етикети: Гръцки острови |
Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Остров Хидра