Милос е остров от Цикладския архипелаг, който е любимо място на геолозите заради вулканичния си произход. Интересният му релеф е богат на необикновени скални образувания, горещи извори и плодородни долини. Туризмът на Милос е с второстепенна рола за икономиката на гръцкия остров, тъй като основните доходи са от минодобивната промишленост. Въпреки всичко Милос е благоразположен към туристите и за тяхна радост са оформени няколко отлични плажа.

Посетителите на Милос задължително трябва да минат през главното пристанище Адамант, което е красиво и оживено място. Обиколката трябва да продължи към островната столица Плака - плетеница от снежнобели къщи и улички и венецианска крепост. Струва си да се посети, заради невероятната гледка, която спира дъха. Любителите на изкуството трябва да посетят музея в столицата на Милос, дори само, за да се насладят на копие на прочутата статуя на Венера Миловска. В една зелена долина пък се е сгушило китното рибарско селище Клима, в което къщите са на вода и са наредени покрай брега на островната територия.

Южният бряг на Милос е мястото за плажуване - от недостъпни девствени плажове до модерни туристически съоръжения. Любителите на дайвинга трябва да се насочат към ветровитият северен бряг на Милос, където са пръснати няколко малки селца и плажове - например Полония, която е известно място за гмуркане и уиндсърфинг.

Кимолос, подобно на Милос, разчита на добивната си промишшленност - богат е на креда. Само южният бряг на Кимолос е гостоприемен за посетители, тъй като са пръснати хубавите плажове. Като забележителност на Кимолос се отличават кацналите на върха на една скала руини на венецианското селище Палеокастро.

Етикети: Гръцки острови |
Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Острови Милос и Кимолос