Няколко малки островчета, сгушени между Наксос и Аморгос, образуват групата на т.нар. Малки Циклади. В Античността всички са били населени, но днес само четири от тях знаят какво е по техните земи да стъпват хора през цялата година - Донуса, Куфониси, Скинуса и Ираклия. Малките Циклади са едно некомерсиализирано кътче, което привлича туристите към себе си именно по тази причина.

Най-отдалеченият остров от Малките Циклади е Донуса. Той се намира край пустия източен бряг на Наксос. Една туристическа обиколка на Донуса трябва да премине през уединените плажове и приветливите селца. Ставрос е пристанищния град на Донуса и красивия пейзаж зад него се дължи на високите хълмове, които го пазят.

Други три острова от Малките Циклади образуват островна група на юг от Наксос, по пътя за Аморгос. Пано Куфониси е един от тях и е известно с голямата си риболовна флотилия. Разполага с великолепни плажове страхотни таверни и къщщи под наем. Идеално място за бягство от натовареното ежедневие. Пано Куфониси трупа популярност и с течение на времето ще става все по-предпочитана дестинация. От Пано Куфониси се организира еднодневна екскурзия, чиято програма е предназначена за разглеждане на интересното неолитно селище Керос, намиращо се на безлюдния остров Като Куфониси.

Скинуса и Ираклия са други два населени острова от групата на Малките Циклади. До Скинуса се стига с ферибот който акостира в малкото пристанищно градче. Мерсини. Идеалната разходка би била тази в Хора - градчето над Мерсини. Пешеходни пътеки отвежда до невероятни природни забележителности, както и до няколко плажа - някои недокоснати от съвремието, други снабдени с туристически съоръжения - Цигури и Алмирос. Ираклия е остов от Малките Циклади, който е успял да съхрани своята автентична атмосфера. Една от основните му забележителности е пещерата на Св. Йоан, в която през XIX век един овчар намира икона на светеца. Интересна находка за турститите е непокътнатото традиционно селце Паная.

Етикети: Гръцки острови |
Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Острови Малки Циклади