Лерос е малък, симпатичен и почти незасегнат от лапите на туристическата индустрия гръцки остров. В миналото островът се е издържал с затвори и лудници, но днес пелената на мрачното му минало е почти разкъсана. Остров Лерос се намира на север от Калимнос и е гостоприемен и проспериращ остров, но не и модерна и предлагана туристическа дестинация. Една екскурзия до него би била успешна, само ако е организирана самосиндикално. Голямо преимущество на острова е неговото малко национално летище, обслужващо полети от и до Атина. Лерос е перфектна дестинация за хора, търсещи спокойна почивка сред автентична гръцка атмосфера. Остров Лерос е зеленият рай на Додеканезите. Живописта на крайбрежието му се дължи на красивите малки заливчета и плажове. Целият остров спокойно може да се обиколи и разгледа за няколко дни.

Остров Лерос е компактен остров, поради което главните му, достъпни до туристите, курорти, са близо един до друг. На Лерос са обособени около 10 населени места, концентрирани най-вече в централната част на острова. В тяхната архитектурата се различават различни стилове, а също и белези от времето на венецианското и османското владичество. Така например като споменем Лаки, асоциацията веднага е с фашисткия вариант на ар деко. Италианците идват на остров Лерос през 1935 г., за да издигнат важна военноморска база. Така се ражда Лаки, което е било кратко време на географската карта на острова. Решението, че е прекалено голямо за малкия брой жители, довежда до решението широките булеварди да опустеят, а монументите в сив цвят да западнат. Днес вървят процеси на реставрация на този източник на история. На север от Лаки се намира друго творение на природата – Вромолитос, което е известно с пясъчните си и каменисти плажове.

Столица на остров Лерос е Платанос. В нея се намира внушителната крепост Панагия, която е принадлежала на рицарите на Малтийския орден. След крепостта Пандели, най-интересното място за посещение на остров Лерос са вятърните мелници над Пандели. Платанос прелива в живописното пристанищно селце Ая Марина, което не може и да се мечтае за по-прекрасно местоположение – намира се в един идеален залив. След него се намират двата най-стари курорта в Лерос – Алинда и Критони. Около Лерос има много малки островчета, до които може да се отиде с лодка под наем.

Етикети: Гръцки острови |
Гласувай:
Рейтинг 2 от 1 гласували Остров Лерос