Техеран е разположен в северната част на Иран на южния склон на Елбурс, който разделя града с района на южното каспийско крайбрежие. Той е столица на Иран и най-голям град в страната. Населението му е 7,7 млн. души. Пролетта тук е прохладна, лятото е сухо и горещо,есента е топла,а зимата е мека.

Според археологически разкопки на мястото на днешния Техеран е съществувало селище още през 6 хилядолетие пр.н.е. Близо до него се е намирал един от най-древните ирански градове- Рей. Тласък в развитието на Техеран настъпва, когато през 1228 г. жителите на разрушения от монголците град Рей, се устремяват към Техеран. Той става важен търговски център. Интересното е, че през 13 в. жилищата тук са строени от глина или са били издълбавани в скалите.

Испанският пътешественик Руй Гонсалес де Клавихо е първият европеец посетил Техеран през 1404 г. Най- мащабно строителство в Техеран се развива след 1870 г. при Насредин-шах. При неговото управление е построена нова градска стена с форма на неправилен осмоъгълник с дължина 19 км. Там,където са се намирали 12-те богато украсени градски врати,днес преминават главните магистрали, водещи до града. Освен това по същото време е построена централизирана система на водоснабдяване.

При управлението на Реза шах Пахлави, стените построени от Насредин-шах са разрушени и на тяхно място са прокарани широки булеварди. Построени са и много съвременни здания. На фона на новото строителство, Техеран губи своя древен вид.

Техеран е известен с проведената тук Международна конференция на трите главни сили, насочени против Хитлер - САЩ, Великобритания и СССР. Тук тримата ръководители Рузвелт,Чърчил и Сталин определят сроковете за откриване на Втори фронт, а също така се гарантират целостта и независимостта на Иран.

Ислямската революция през февруари 1979 г. поставя на власт имама Рухола Мусави Хомейни. Оттогава 11 февруари се отбелязва като Ден на победата на Революцията.

Ирано-иракската война от 1985 г. подлага Техеран на обстрел разрушения. От забележителностите на Техеран е интересно метрото, открито през 2001 г. През 2007 г. е завършено строителството на кулата Милад, която става 4-то по височина съоръжение в света. В южната част на града е разположена петролна рафинерия.

В Техеран заслужават да се видят палатът ”Голестан” с многото градини и чудесни огледални мозайки, кулата „Азади”, Етнологическият музей, Музеят на килимите, Музеят на съкровищата, джамиите „Комейни”и „Сепасалар”,а също и покрития пазар.

Извън града се намира гробницата на аятолах Хомейни. Националният резерват за диви животни „Елбрус”се намира също извън Техеран. Интересни за посещения са и останките на древните градове Раж и Варамин. Залагането на кон в Жокейския клуб „Новрузапад” е друго възможно забавление. А карането на водни ски на Карай Дам е изключително преживяване.

Етикети: Столици в Азия |
Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Техеран