Багдад е разположен на брега на р.Тигър, която го разделя на две части-западна,смятана за по-богата и наричана Карх, и източна-Рисафа. Столица е на Ирак. Наброява 7,2 млн. души и е най-големият град в страната и втори по големина в арабския свят след Кайро. Климатът тук е пустинен като в Багдад е достигната най-високата температура в света-44 С. В града често има пясъчни бури, тъй като на запад от града се намират пустини.

Багдад възниква през 8 в. Първоначално градът е имал кръгла форма с диаметър 2 км и дебели градски стени. Известен е като Кръглия град. В центъра му се е намирал двореца на халифа.В средата на двореца се издигал зелен купол с височина 39 м. Но след смъртта на халиф Ал-Амин през 813г., халифите вече не живеели в централния дворец. След създаването му градът се превръща в значим културен център на Ислямския свят. Съществуването на Дома на мъдростта ,създава на града репутация на световен център на знанието. Тази институция се занимава с превод на гръцки, персийски и сирийски книги. През 30-те години на 10в., когато е бил в своя разцвет,Багдад присъства и в разказите на „Хиляда и една нощ”.

Но през годините следват разрушения, болести, нахлувания на чужденци и Багдад загубва част от блясъка си. След 1938 г., когато е призната независимостта на Ирак Багдад започва да се възстановява постепенно. В наши дни градът понася много щети по време на Ирано-иракската война през 1980-1988 г. Сред забележителностите на Багдад са:дворецът на Абасидите,построен в края на 12 в. Мавзолеят на Зубайда, сградата на кервансарая на хан Маджан и др. В джамията Кадимия, построена в началото на 16в. са погребани двама шиистки имами. Това я прави важен поклоннически център.

От съвременните скулптурни произведения са релефния монумент от камък и бронз „Революцията от 14 юни” и Паметникът на незнайния воин,издигнат 1959 г. на булевард „Саадун”.През 1940г. е построен мостът Ал Сарафия над р.Тигър, свързващ двете части на столицата.

Най-голямата библиотека в Багдад-Обществената е една съкровищница. Интересни за посещение са: дворецът Ар Рихаб, Ираксият национален музей, Иракският природонаучен музей, Музеят на модерното изкуство и др. Багдадската зоологическа градина е била най-голямата в Близкия Изток преди войната през 2003г.

Етикети: Столици в Азия |
Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Багдад