Пхенян е разположен на р. Тедонган, в Северната част на Корейския полуостров. Столица е на Корейската народнодемократична република, която е образувана през 1948 г. Населението на Пхенян наброява 3,3 млн. жители. Пхенян е бил важен културен и търговски център до 313 г.сл.Хр. В следващите векове градът попада под контрола на различни империи. В началото на 20 в. е превзет от японците, които го владеят до 1945г. По време на Корейската война през следващите две години,част от града е разрушен и окупиран от южнокорейски войници. След войната Пхенян е преустроен със съветска помощ. Интересното за града е,че едно от многото му имена е „Рюгьон”,което преведено на български означава „Град на върбите”.Красива е сградата на хотел „Рюгьон”,висока 300 м.

Забележителност на града е Пхенянската триумфална арка,която наподобява Парижката,но е по-висока от нея с няколко метра. Хълмът Мангьонде е мястото ,където се предполага че е роден Ким Ир Сен.

Забележителни са и два от най-големите стадиони в света-стадион”Ким Ир Сен” и „Първи Май Рунрадо”. Големият дворец на образованието е особено красив вечер. Голяма част от културното наследство на КНДР и Република Корея се е формирало при съществуването на най-могъщата корейска държава – Чосон(1392-1897).

През юли 2004 г. комплексът Гробници на Когурьо е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Той се състои от 63 гробници, намиращи се в градовете Пхенян и Намихо. Те са останали от времето на раннофеодалната държава Когурьо. Стенописите в тези гробници са нещо уникално. Една от гробниците в Пхенян е тази на цар Тонмьон.

За разходката из Пхенян, на туриста му е необходим придружител от корейското правителство.

Етикети: Столици в Азия |
Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Пхенян