Делхи (Delhi) е разположен на р.Ямуна, приток на река Ганг, в Северна Индия. Столица на страната и един от най-старите градове на земята. Населението му е около 13 млн.души. с градската агломерация.

От археологическите разкопки става ясно,че на мястото на днешния Делхи са живели хора още от 2000 г. пр.Хр. Всъщност този град е свидетел на възхода и рухването на няколко империи. Археолозите са открили останките на седем древни града ,там където е построен сегашния град Делхи. Той се състои от два напълно отделени града:

Стария Делхи и Новия Делхи. Двата най-големи булеварда в Новия Делхи са „Раджпат” и „Джанпат”. „Раджпат”води от прекрасния президентски дворец Бхаван до Вратата на Индия-42-метрова арка,издигната в памет на повече от 90хил. индийски войници,загинали във войните с Англия. Другият главен булевард „Джанпат” стига до търговския район на града-Конаут Плейс. Тази част от града представлява един прекрасен ансамбъл от сгради, разположени в концентрични окръжности по подобие на английския Роял Кресънт в Бат. В близост до Конаут Плейс се намира астрономическата обсерватория Джантар Мантар.

В Стария Делхи, човек попада в един напълно различен свят. Неговият основен булевард „Чандни Човк” представлява смайваща плетеница от малки,зле осветени улички и спокойни пазарчета, поток от улично движение и хора,кучета и блуждаещи крави.

Тук може да се види Червената крепост-един шедьовър на могулската архитектура, построена при император Шах Джахан (1627-1658). Получила е името си от червените стени от пясъчник,изглеждащи като пожар на фона на залязващото слънце.Издигащата се стена с остри кули е дълга 2,4 км и има разнообразие от сгради,в които се помещават луксозни сараи и царски бани,а също и богато украсени павилиони и градини с красиви фонтани. Впечатляващи сгради в Червената крепост са красивата Перлена джамия и частният павилион Диван-и-хас. Този павилион е известен с легендарния си Паунов трон, който бил осеян с камъни и оформен като два пауна с разперени опашки. До днес са останали само някои детайли от украсата. Сега Червената крепост е център на ежегодни обществени събития за индийците.

Недалеч от Червената крепост се намира Джама Масджид-най-голямата джамия в Индия. Построена е от могулския император Шах Джахан. Има три огромни порти,четири ъглови кули и две 40-метрови минарета,построени от червен пясъчник с ивици бял мрамор. В двора има басейн и фонтан.Върховете на трите купола на джамията са позлатени. Куполите се издигат над фасада от единадесет еркера, над които има плочи от бял мрамор с надписи в черно, разказващи за историята на сградата и величаещи царуването и добродетелите на Шах Джахан. Вътре в джамията има места за 899 богомолци,а главният двор може да побере 25 хил. богомолци.

Построеният през 13 в. интригуващ комплекс Кутб Минар, символизира идването на исляма на полуострова. Главното минаре е високо 72,5 м. То е конструирано от турски генерал-роб по поръчка на гуридския султан.В следващите векове в „Кутб Минар”продължават да се строят различни постройки като султански гробници и медресета-училища за изучаване на Корана. Интересната забележителност тук е седем метров железен стълб с чистота на желязото 98%,смятана за непостижима с технологията на онова време.

Друга забележителност в старата част на Делхи е Хуманювата гробница. Хуманюн е вторият велик владетел на моголите, който в 1533 г. прави града своя столица.Гробницата е разположена в прекрасен парк. Един от най-известните паметници на Делхи е старата крепост Пурана Кила.

Разхождайки се из покрития пазар Чата Човк, човек попада в един нереален свят. А Делхи е град,който омайва,обърква и едновременно с това възхищава туриста.

Етикети: Столици в Азия |
Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Делхи