Тадж Махал (Taj Mahal) е мавзолей в град Агра, Индия. Построен е от моголския владетел Шах Джахан, в памет на любимата му съпруга Мумтаз Махал, починала при раждане на 39 години. Малко преди да си отиде от този свят, тя помолила съпруга си да построи за нея гробница,която да впечатлява със своята красота. Шах Джахан изпълнил молбата на любимата си. Строителството на мавзолея започва през 1633г.За да се създаде това световно чудо, са работили 20 хил. работници в продължение на 20 години. Мавзолеят е изграден от бял мрамор, който пламва червен при залез слънце и става син на лунна светлина.

Посетителите стигат до сградата през портал от червен пясъчник. Мавзолеят е разположен сред прекрасна градина. Оригиналната градина е била разделена от водни канали на четири части с по 16 цветни лехи. Във всяка леха имало по 400 различни цветя. Дърветата посадени тук били:кипарис-символ на смъртта и плодни дръвчета-символ на живота. Сега има само един воден басейн в средата на градината,където се отразява мавзолеят.

Главният му купол, висок 70 м, наподобява огромна перла. Освен него има още четири по-малки купола.На всеки от тях е изписана по една буква-Р,Х,М,Н. Прочетени заедно означават едно от 99-те имена на Аллах. Четирите минарета,високи 41,6 м, са леко наклонени навън .Архитектът е предвидил това,за да не могат да паднат върху гробницата в случай на земетресение.

Фасадата на мавзолея е покрита с резба и инкрустации от цветни камъни и с надписи от Корана. От двете страни на мавзолея са разположени две еднакви джамии, построени от червен пясъчник. Едната от тях е действаща. Под централната зала вътре в мавзолея се намират гробовете на Мумтаз Махал и Шах Джахан. Над тях са разположени копия на саркофазите, които са украсени с полускъпоценни камъни.

Архитектурата, украсата и арабската калиграфия превръщат комплекса в най-изящния пример за могулско изкуство. Заради всичко това през 1983 г. комплексът Тадж Махал е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно и културно наследство.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Тадж Махал