Великата китайска стена (Чанчън) е архитектурно съкровище,символ на китайската нация. Тя се простира из цял Северен Китай-от Жълто море на изток до рушащия се край около крепостта Дзяюгуан в пустинята Гоби. Великата китайска стена е построена, за да пази северните граници от нахлуванията на враждебните племена. Обявена е от ЮНЕСКО за паметник на световното културно наследство през 1987г. Строителството на стената започва през 221-210 г.пр.Хр., при император Циншъхуанди, прочут с теракотената си армия.Тогава Китай става една обединена нация. През следващите 2300 години повече от 20 китайски династии работят по укрепването и удължаването на стената. Така при династията Хан, тя достига дължина 10 хил.км. Наблюдателните кули са построени на равни разстояния покрай стената. А сложната сигнална система гарантирала, че всяко движение на врага ще може да се проследи. Като цяло стената е изградена от слоеве утъпкана пръст, примесена с клечки, камъчета и тръстика. Средната височина на Великата китайска стена е 10 м, а широчината е около 5м.По нея рамо до рамо могат да вървят десет войника или да застанат един до друг пет коня.

Селското въстание през 1368 г. успяло да извоюва китайската независимост, а неговият водач Джу Юенджан става първият император на династията Мин. По време на нейното управление продължава строителството на стената и тя е разделена на 9 зони.

Числеността на служещите в една зона била около 100 хил. души. В строителството на стената са участвали стотици хиляди хора, като много от тях умирали. Затова за Великата китайска стена се казва,че тя е „най-голямото гробище в света”.

Когато манджурите нахлули в Китай,решили ,че тази стена не им е необходима и тя започнала да се руши. Сега има участъци ,които са реставрирани и могат да се посетят от туристите. Бадалин е едно от тези места. Намира се на 70 км от Пекин. В подножието на стената при Бадалин се издигат типични за минската епоха сгради. Тук тя рязко се изкачва и спуска от връх на връх, като по пътя периодично се изправят наблюдателници и порти. В района на Бадалин се намират две малко познати места-пасищата на Канси и клисурата Лунцин. Те съчетават изумителна природа и обещание за изключително преживяване. Канси е най-голямата област с пасища в района на Пекин.Тук можете да яздите кон или да се разходите на гърба на камила.

Клисурата Лунцин приютява най-голямата ВЕЦ в света,а също и най-големият язовир в Северен Китай. Тук можете да се повозите на корабче, което за 30 мин. ще Ви разведе из клисурата.Освен това тук се провежда Фестивал на ледените фигури всеки януари и февруари.

Селището Мутиеню възниква през 6 в., а днес е едно от най-популярните места за посещение на Великата китайска стена. То се намира на 90 км от Пекин. Частта от стената, която се намира край Мутиеню е реставрирана през 14в., а после и през 1570г.

Тогава съоръжението се разраства до днешните си размери. В днешно време тук има и седалков лифт ,с който може да се изкачите нагоре и после да се спуснете надолу с тобоган(специална шейна). Дзююнгуан е един от двата най-важни прохода към Пекин и вътрешността на Китай.

Отстои на 60 км от Пекин.По време на династията Мин тук се строи защитна система от порти, вградена в рамките на Великата китайска стена. През този проход нахлува Ли Дзъчън, водачът на селското въстание през 1644 г., сваляйки от трона последния император от династията Мин. Крепостната порта със стените и кулите е реконструирана през 1993-1997г. Интересната забележителност на това място е Кулата на облаците.Тя се намира в средата на прохода и е издигната по време на Династията Юен, за да пази пътя на север към монголските територии. Кулата на облаците е направена от бял мрамор и е покрита до върха с множество прекрасни архитектурни елементи. Хора,коне и колесници са можели да минават през шестостенната арка в основата на кулата.

Хотелският комплекс „Комуната до Великата китайска стена „ е едно въплащение на изкуството и финеса и мястото ,от което човек може да се наслади на една възхитителна гледка към Великата китайска стена.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Великата китайска стена