Сеул е разположен между осем планини и разделен на две от р. Хан. Столица на Корейския полуостров от 1394 г. След това историята му е свързана с бурни и кръвопролитни събития.Градът е завладян от японците в началото на 20 в. и освободен през 1945г. Корейската война между 1950-1953 г., оставя Сеул в развалини. Сега Сеул е така обновен, че се е превърнал в едно уникално място,съчетаващо ултрамодерна и традиционна архитектура. Населението му е около 10,5 млн. души. Той е най-големият град и икономически,политически и културен център на страната.

Традиционната архитектура може да се види в Стария град.Тук има много исторически сгради. Най-ценните исторически паметници на Сеул са дворците от династията Чосон, които и досега излъчват великолепие и разкош. Един от тях е дворецът Чхангдоккунг, намиращ се в самия център на Стария град. Напълно възстановен,той е известен още с Тайната си градина. Тук има редки и прекрасни цветя, храсти и дървета.Дворецът е обявен от ЮНЕСКО за паметник на световното културно наследство.

Други паметници на културата,включени в списъка на ЮНЕСКО са: Чонмьо-храмът,построен в чест на кралете от династията Чосон-(1392-1910);кралските гробници на династията Чосон;крепостта Хвасон. Интересно да се види тук е Голямата южна порта –Намдемун, която е корейски национален символ. Кулата на Сеул е мястото, откъдето се откриват най-хубавите панорамни гледки към града.

Паркът в планината Намсан е едно чудесно място за разходка и отмора. Жителите на Сеул обичат своя град и държат на екологичните условия на живот. Затова те са посадили милиони дръвчета в града,така че той е изпълнен с приятни градини и паркове. Освен това в Сеул има 40 университета. Градът е бил домакин на 24-те Летни Олимпийски игри през 1988 г. и един от градовете,в които се провежда 17-то Световно първенство по футбол през 2002 г. Сеул е град, устремен в бъдещето.

Етикети: Столици в Азия |
Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Сеул