Бишкек е разположен в северната част на Киргизстан, в полите на планината Тян Шан. Някога градът е бил малка пътна станция за керваните ,движещи се по Пътя на коприната. През 1926г. Киргизстан влиза в състава на СССР и град Бишкек е преименуван на град Фрунзе, на името на съветския военачалник Михаил Фрунзе.

През 1991 г. страната обявява своята независимост, градът възвръща старото си име и става столица на Киргизстан. Населението на Бишкек е около 900 хил. души. За Бишкек може да се каже,че е зелен град . Зелените площи в града заемат 40%от градската територия. През града минават две реки и околовръст се откриват прекрасни гледки към заснежените била и върхове на Тян Шан.Най-красиво тук е през есента. Интересните забележителност, които могат да се видят тук са:Паметника на народния герой Манас; Националния исторически музей; Музея на изящните изкуства,където могат да се научат много неща за фолклорните художествени традиции и номадски начин на живот на киргизите.

На половин час път с кола,се намира Националният парк „Ала Арча” с неговите омайни планински пейзажи, глетчери и диви животни. На 80 км от Бишкек е разположен исторически музей на открито,където могат да се видят древни каменни фигури.Интересна забележителност тук е Кулата Бурана-минаре от 11 в. Разхождайки се из Бишкек, туристът може да се наслади на приятна и спокойна обстановка в малките чайни и гостоприемни ресторанти.

Етикети: Столици в Азия |
Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Бишкек