Ашхабад е столица на Туркменистан. Населението му наброява около 700 хил. души.

През 1948 г. силно земетресение разрушава града, който бързо се възстановява, благодарение на съветската власт. В памет на стотиците хиляди, загинали по време на земетресението, в Ашхабад е изграден Мемориален паметник, разположен в прекрасен парк. Бившият президент на Туркменистан Сапармурат Ниязов е имал желанието 21 в. да стане златен за туркмените. Като начална стъпка в тази насока в Туркменистан, токът, природният газ и водата са безплатни. Цената на бензина е много ниска, а таксата за градския транспорт е символична. По улиците на Ашхабад, в автомобилите и в заведенията, е забранено пушенето.

Една от главните забележителности в Ашхабад, е златната статуя на Сапармурат Ниязов, разположена на колонада от бял мрамор. Тя се върти около оста си,така че да е обърната винаги към Слънцето. В града има много дворци, изградени от бял мрамор с позлатени кубета.

Музеят на килимите, създаден в Ашхабад през 1993 г., е единствен в света. В него се съхраняват повече от 2 хил. експоната. Сред тях има неповторими релефни и двустранни килими. Тук в една от залите на музея се съхранява най-големият ръчно изработен килим ”Златен век на Сапармурат Туркменбаши Велики”. Площта му е 301 кв.м и тежи 1200 кг. Бил е изработен по случай десет годишнината от независимостта на Туркменистан.

В града е построен уникален спортен комплекс, наподобяващ огромна чаша. Близо до Ашхабад се намира Център за конен спорт, където се отглеждат редки и ценни породи коне, като ахалтинските. В околностите на Ашхабад се намира древният град Ниса, който е бил известен с „крилатите” си коне в целия античен свят. Ашхабад е модерен, чист и с много зеленина град.

Етикети: Столици в Азия |
Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Ашхабад