Коломбо е разположен на брега на Индийски океан. Наброява около 650 хил. жители. Градът е фактическа столица на Шри Ланка.

От 1982 г. Шри Джаяварданапура-Коте е административна столица на Шри Ланка, разположена наблизо до Коломбо. Заради това, че е важно пристанище, градът преминава от владение на португалци, холандци и накрая-англичани. Това намира израз в разнообразието на архитектурата на града и бита на населението. Гъстата мрежа от канали, а и езерото Бейра, помагат да се намали ефектът от горещината в града. Дневната температура тук през цялата година е 28 градуса.

Забележителностите на Коломбо са: Зоопаркът „Дехивала”, с неговото прочуто шоу със слонове; Националният музей; Художествената галерия; джамията „Ул Алфар” в района Петах, която е една от най-старите джамии в Коломбо; хиндуисткият храм „Мурган” в района на Слейв Айлънд; гледката от Гелъри Айланд, от където се вижда целия град.

Бизнес квартала на Коломбо е пълен с кафенета, книжарници и универсални магазини. Тук са и модерните сгради на Световния търговски център и на Цейлонската национална банка. Интересен е най-елегантният район на Коломбо-Синамон Гардънс, където има много зеленина и красиви сгради.

Етикети: Столици в Азия |
Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Коломбо