Банкок е разположен при вливането на р.Чао Прая в Тайландския залив. Столица и най-голям град в Тайланд. Населението му е около 9,1 млн души. Банкок е един шумен и с натоварен трафик град. В тайландската столица могат да се видят огромни небостъргачи, лъскави магазини и изписани храмове.

През 1932 г. тук е построен мостът Пра Пута Йодфа, който пресича р.Чао Прая и свързва двете части на града. По такъв начин се дава тласък на икономическия растеж на града и модернизация на инфраструктурата. Икономиката на града е свързана с автомобилостроене, корабостроене, нефтопреработване. Фондовата борса на Тайланд е също в Банкок.

Сложната система от канали или клонги в града, са прокопани благодарение на един от тайландските крале през 19 в. и са се използвали за градски воден транспорт. Сега повече от каналите са затрупани. Останали са само малък брой канали, по които се движат „дългоопашати” лодки, като атракция и интересно преживяване за туристите.

В историческия център на Тайланд има много манастири, храмове и дворци. Манастирът Ват Пхо е наричан още храма на полегналия Буда. Статуята е с дължина 46м и 15м височина и е най-голямата статуя в Тайланд. Манастирът е известен още с традиционния масаж тук. Храмът на зората-Ват Арун се нарича така, заради начина, по който изгряващото слънце се отразява в него. В храма на Златния Буда се намира най-голямата златна статуя в света, с тегло 5,5 тона. Паркът „Лумпини” е разположен в центъра на града. Много зеленина, цветя и езера на огромна площ, приканват туристите и жителите на Банкок да се разходят тук.

Архитектурата на Големия дворец е забележителна.Още външния изглед грабва посетителя с разноцветните мозайки и орнаменти. Наблизо е Националната библиотека, съдържаща древни ръкописи. Храмът на Изумрудения Буда, който е долепен до Големия дворец, се счита за най-святото място в Тайланд. Най-интересният експонат тук е статуята на Буда, облицована с изумруди.

Кулата Байоки е най-високата сграда в Тайланд. На последния етаж на небостъргача висок 328 м, има въртяща се площадка, от където изгледът е нещо изключително. В Зоологическата градина може да се види шоу със слонове. Слонът е свещено животно в Тайланд.

В двореца „Суан Пакард” могат да се видят старинни предмети и произведения на изкуството,а разходката в чудесната градина, би се отразила добре на изморения от впечатления турист.

Етикети: Столици в Азия |
Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Банкок