Катманду е разположен във висока долина,заобиколена от терасирани хълмове. Градът е вратата към Хималаите. Столица на Непал е от 1769 г. и е най-голям град в страната. Наброява около 730 хил. души. Катманду контролира дълги години най-важния керванен път между Тибет и Индия.

Градът е начален пункт за посещение на джунглите при Читван и други национални паркове, обитавани от носорози, тигри, тукани и слонове. От Катманду излитат двумоторните самолети до Лукла-най-близкото летище до Еверест и изходния пункт за покоряването му-Намче Базар.

В Катманду има четири забележителности, обявени от ЮНЕСКО за паметници на Световното културно наследство. Това са: площад „Дурбар”с пагодите и старият дворцово храмен комплекс Хануман Дхока; будистките ступи Сваямбху Баудханат;хиндуиският храм Пашупати.

Интересно за Непал е, че си има жива богиня-Кумари Деви. Това е младо момиче, което се избира,за да отговаря на 32 физически критерия, като се започне от формата на зъбите и се стигне до дължината на пръстите на краката. Избраното момиче живее в Кумари Бахал, близо до площад „Дурбар”. Катманду става популярен през 60-те години на 20 в., като популярна спирка за хипитата.

Районът Тамел е много привлекателен за туристите. Тук са кръчмите,в които са отсядали легендарните Битълс и Йоко Она, Боб Дилън, покорителя на Еверест-Едмънд Хилари.

Етикети: Столици в Азия |
Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Катманду