Град Асколи Пичено се намира в област Марке. Намира се на 26 км на запад от брега на Средиземно море. Разположен е при вливането на реките Тронто и Кастелано и е ограден от три страни с планини.

Първите сведения за Асколи Пичено датират от 286 г. пр. Хр., когато едноименният регион е бил Римска територия. Асколи е основан от италианския народ сабини, няколко века преди Рим, на важния път Виа Салария ("Пътя към Салария"), който свързвал Лацио (в частност - Рим) с местата за добиване на сол на адриатическото крайбрежие. През 268 г. преди Христа градът става civitas foederata, формално независим от Рим. През 91 г. пр. Хр. заедно с още градове се вдига на бунт срещу Рим, но през 89 година пр. Хр. е завладян и унищожен от Помпей Страбо. Асколи Пичено приема римско поданство, следвайки развитието и последвалия крах на Римската империя. По-късно градът е в пределите на Папската държава.

Централната стара част на Асколи Пичено е изградена от сив мрамор, добиван от околните планини. Централният площад Пиаца дел пополо (Площадът на нацията) е смятан за един от най-красивите в Италия. Според преданията Асколи Пичено е бил и домът на повече от двеста отбранителни кули от Средните векове, а до ден днешен могат да се видят петдесетина.

В Асколи Пичено интересни да се посетят са: Дворецът на Народните водачи, Църква Св. Франциск, Катедралата, Общинският дворец, Градската галерия, Цървата Св.Августин, Църква Св.Петър Великомъченик, Църква Висенте и Анастасия.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Асколи Пичено