Ханой е разположен сред буйна зеленина на брега на Червената река. Столица е на Виетнам. Наброява около 3,2 млн.души и е вторият по големина град във Виетнам след Сайгон или Хо Ши Мин. Бил е под китайско владичество през 15 в., под френско- през 19 в., и всяка от културите на тези страни са оставили отпечатък върху града. Една от забележителностите на Ханой е Историческият храм на литературата, основан през 1070 г. от император Лай Тан Тонг, в чест на великия Конфуций, който е китайски мислител и философ и е една от най-влиятелните личности в китайската история и религия. Тук се създава един от най-ранните университети в света. Тунелите на Ку Чи са символ на решимостта на виетнамците да извоюват свободата си. Прекрасната ханойска цитадела е построена по времето на династията Ли(1009-1225), а прочутата ханойска Знаменна кула е построена през 1812 г.и е използвана по-късноза френски военен пост. В известния бивш френски затвор „Ханой Хилтън” държали американски пленници по време на Виетнамската война(1965-1975). Днес, това което е останало от него, е превърнато в музей. Езерото Хоан Кием е един от символите на града. То се намира близо до Стария център и край него има денонощен пазар на различни сувенири и други стоки. В средата на езерото, върху малък остров ,е построена така наречената Костенурчена пагода.

Тя е една от основните забележителности на града. Старата градска част на Ханой е била и си остава средище на традиционни занаяти, търговия с коприна и производство на скъпоценности.

В съвременен Ханой могат да се посетят и други музеи: Националният исторически музей, Националният музей на изящни изкуства и Музеят на революционното движение.

Етикети: Столици в Азия |
Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Ханой