В средата част на Хърватска Адриатика се намира най-големият архипелаг в Средиземно море – архипелагът Корнати. Той се състои от група от големи, малки и миниатюрни острови, разпръснати на морска площ от 320 кв.км. В чистите, интензивно сини води на Корнати се намират около 20% от всички все още оцелели в Средиземно море корали, които са застрашени от резките промени в температурите на морската вода на тези дълбочини. Поради тази причина архипелагът Корнати е превърнат в Национален парк. 89 острова и околните им води обхващат площ от 220 кв. км. площ. В парка се предлагат еднодневни екскурзии, но си заслужава човек да пренощува. Атракцията е предлаганата почивка тип „Робинзон Крузо” – една седмица в колиба без ток и вода.

На пръв поглед островите изглеждат твърде сурови и негостоприемни заради внушителните вертикални скали, които са накацали по бреговете им. Именно тези скали, наречени “корони”, са дали името на архипелага, и са се превърнали в символ на Корнати. Пейзажът на архипелага Корнати е толкова внушителен, че когато през 1929 г. Джордж Бърнард Шоу посещава тази част на Адриатика, огромното му трогване го кара да хиперболизира, за да опише какво е видял. Той казва "В последния ден на Сътворението Бог е искал да увенчае с корона творението си и така е създал островите Корнати от сълзи, звезди и дихание.". От архипелага Корнати не бива да се пропуска да се посетят „най-дългата корона” – остров Мана, „най-високата корона” – остров Клобукар, както и природният феномен магазинова скрила при Кравячица.

Освен с впечатляващи пейзажи, природата се е погрижила да дари Корнати и с изключително богат подводен свят. Освен това историята също се е погрижила за облика на островите, като ги е дарила с много исторически и архитектурни ценности, които свидетелстват за човешко присъствие още от епохата на неолита – каменни стени, малки църкви, каменни жилища, солници.

Несъмнено една от основните забележителности на архипелага Корнати е църквата на Богородица от Тарка, датираща от XVI век. Намира се назъбения каменист бряг на слабо населения остров Корнат, на 18 морски мили от северния бряг на Далмация в Хърватия. Независимо от отдалечеността й, туристите определено си отбелязват да я посетят в началото на сезона. Една традиция - разписването в книгата до вратата и колениченето пред олтара и древната дървена статуя на св. Антоний, внушава на посетителя, че така ще бъде защитен от бури и други опасности.

Казват, че като стигнеш Корнати, си оставил цивилизацията зад себе си. Нито един от около 140 бледи карстови острова и островчета няма постоянни жители или селце. Извън обхвата на телефонните мрежи, тези чисти ултрамаринови води предлагат отдих от външния свят.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Архипелаг Корнати