Изрече ли се името Чиово, веднага се прави асоциация с ЮНЕСКО. Хърватският остров Чиово е живописно продължение на средновековния крайбрежен град Трогир, обявен за паметник на световното културно наследство от ЮНЕСКО. Остров Чиово става част от град Трогир през XV век, тъй като заради турски нашествия жителите на града постепенно се заселват на Чиово и по-късно го правят част от своята територия.

В миналото остров Чиово носел прозвището „хамбара на Трогир”, тъй като плодородните поля на острова осигурявали голяма част от житото за гражданите. Днес Чиово пък си е спечелил славата на популярен курорт сред жителите на Сплит и на красив плаж за град Трогир. Островът е невероятно съчетание от девствена брегова ивица, изумително красива старинна архитектура и отдалеченост от масовия туризъм.

Независимо в коя точка на остров Чиово се намира човек, няма как да не възкликне от възхищение пред природата и пейзажа на това място. Обработени земи с маслинови, смокинови и бадемови дървета, борово-кипарисови гори, малки селца и махали, сгушени в лозя, уединени заливчета с красиви плажове. Не, това не е картина на велик художник. Това е остров Чиово. Няма как да не се спомене името на поне един залив – Маварщица – красиво произведение на природата, сгушило се сред борови гори.

На северния бряг на остров Чиово се намира едно много важно за поклонниците място. Близо до църквата на Призиднице тупти сърцето на отшелническо светилище на близо 460 години, построено в скалната фасада на острова и притежаващо невероятна атмосфера. Сред другите основни забележителности на острова се открояват средновековната църква „Свети Мавриций” в село Жедно, църквата от XV век и доминиканския манастир на Светия кръст край село Арбания.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Остров Чиово