Остров Ластово

Информация | Kарта
seen
2020
facebook
Остров Ластово Photocredit: Fotolia | tynrud

Ластово е остров, община и град в Хърватия. Остров Ластово е известен с архитектурата си от XV и XVI век. Въпреки малката си площ, Ластово разполага с голям брой църкви. За основно културно събитие на остров Ластово е обявен Полкад или карнавал. Островът е отдал голяма част от земите си на обширни лозя и безкрайни маслинови полета, които спокойно могат да бъдат пресечени по обособени пътеки за колоездачи.

Древна средиземноморска архитектура, запечатана в 40 малки църкви и параклиса от различни периоди, е съхранена на остров Ластово. Освен тях като самотен воин, разказвач на история, стои военната крепост Кащел, която кацнала на един хълм зорко пази средновековния град Ластово. Закътан в естествен амфитеатър, Ластово съхранява съкровище на религиозното изкуство в църквата Свети Кузма и Дамян, както и множество готически, ренесансови и барокови каменни къщи. Прочутите стълби на Ластово, отвеждащи от къща до къща, разкриват уникални архитектурни детайли, превърнали се в доказателство на богатството на местните жители.

Остров Ластово е изключително гостоприемен остров. За това огромна заслуга имат неговите жители. По пътя към някое уединено заливче, някои местен и любезен домакин ще предложи прясно-сготвена храна от домашни съставки. Плажът Заклопатице ще посрещне всеки желаещ да се попече на него. И много, много други примери.

Изключително гостоприемен е и природният парк Лестово. Той се намира на островите Ластово и Сушац, както и на малките архипелази Ластовняци и Върховняци. Остров Ластово моли за уважение към природата, а в замяна подарява удоволствието да пребиваваш в недокосната природа. Подводната част на острова крие много свидетелства за древни потънали кораби. Съжителството на тези потънали реликви с 248 вида водна растителност и корали, гъби и ципести не е за пропускане от археолози аматьори или професионалисти, биолози, и зоолози, както и обикновени любители на подводната красота. Основното културно събитие на остров Ластово датира от 1390 година. Много поколения островитяни го съхраняват и обновяват всяка зима. Препоръчително е участието в карнавалното шествие и изгарянето на сламените кукли, наричани Poklade.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS