Црес е най-западно разположеният и един от най-големите сред 1200-те си събратя в Хърватия. Разположен е в залива на Кварнер, на изток от Истрия. Посредством изкуствен канал остров Црес е разделен на две част, като едната от тях се води остров Лошин. Хърватският остров Црес е една от най-атрактивните дестинации за любителите на екотуризма и особено за тези, които се интересуват от живота на големите птици. В сърцето на остров Црес се намира едно тайнствено природно явление – сладководното езеро Врана, впечатляващо и озадачаващо със своите 220 милиона кубични метра водна маса.

Една легенда витае около остров Црес. Тя разказва как се е появил той на географската карта. Счита се, че остров Црес е бил мястото, от което бягат Язон и аргонавтите, след като са грабнали златното руно. По това време островната маса е била позната под името Абсиртиди, на името на Абсирт. Именно неговата сестра Медея го убива и хвърля трупа в морето. Два от крайниците му се превръщат в Црес и Лошин. Остров Црес през годините е преминал през римско и византийско управление, а седем века по-късно е бил управляван от венецианци, французи и кой ли не. Богатото му културно наследство е запечатано в живописните села и вълнуващия едноименен град Црес, който е горд пазител на останки от венецианското управление. Една от основните забележителности на Црес е например венецианската часовникова кула от XVI век. Сред препоръчваните за посещение селища на остров Црес се нареждат красивото пристанище и историческа плоча от XI век – Валун, както и старинното селце с красиви гледки – Лубенице, и Бели – екоцентър и едно от най-старите селища на острова.

Определено една от перлите на Црес е Дворецът на Моше. Този монументален дворец-резиденция в готически и ренесансов стил е най-голямата патрицианска сграда в Црес. Издигната е през XV век от собственика на имота – евреина Мойсевич от Сен. В архитектурата на сградата се отличава фамилният герб, на който е изобразен лъв, държащ звездата на Давид.

Погледнато от туристическа гледна точка плажовете и заливите на Црес не могат да се сравнят с гръцките. Въпреки големия туристически наплив, особено на италианци, Црес си е по-див и неразсипан. Интересен факт за остров Црес е това, че бреговете му са покрити с морски камъчета които спомагат да се избегне нежеланото потъпкване на девствената природа заради тежестта на масовия туризъм.

Една от основните атракции на остров Црес е екологичният център „Caput Insulae Beli”, приютяващ месните диви животни, нуждаещи се от медицински грижи. Ежегодно около 15 000 туристи прекрачват прага на центъра.

Црес дължи своята популярност и на факта, че е дом на една от най-големите птици в света – Белоглавия орел. Освен да наблюдават белоглавия орел, туристите биват привличани на острова и от неговата богата природа, както и от възможността да участват в множество екологични програми и проекти, както и да се разхождат на воля сред природата.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Остров Црес