Остров Иловик

Информация | Kарта
seen
1841
facebook
Остров Иловик Photocredit: Fotolia | xbrchx

Най-южният обитаем остров на архипелага Лошин е познат като "острова на цветята". Това е остров Иловик - една островна маса покрита с ниски хълмове, естествени кладенци и средиземноморски храсталак. Зеленината на остров Иловик е изпъстрена с неподправеното очарование на лозята, розовите масиви, олеандрите и евкалиптовите дървета.

Остров Иловик е малък остров-площта му е само 5,8 кв.км. Може би това му е чара - малък, но красив и спретнат. Едноименното му градче Иловик има два магазина, поща и бар. Историята разказва, че то възниква през XVIII век след споразумение между рибарите от остров Лошин и църквата за закупуване на острова. Днес това място пленява с неповторима атмосфера и облик. Археологически паметници на остров Иловик не липсват. Такъв е например Силадрига - археологически обект с останки от средновековна църква. Хълмът Стража пък е готов да покаже на всеки следите на праисторическата и византийска култура.

Няма да е честно да не се поговори за необитаемото островче Свети Петраш. Освен, че е превзето от маслинови дръвчета, на територията му се е намерило място да се опазят руините на венецианския замък и бенедиктинския манастир и гробище от XI век. Днес Свети Петраш е популярна спирка за яхтите, които кръстосват Адриатика.

Като за финал за остров Иловик може да се каже, че е място, където човек да се потопи в уединение на някой от полупистите плажове, да потъне в очарованието на девствената природа, да поплува и похапне прясно уловена риба, приготвена на крайбрежието.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS