От моден курорт на аристократи, през лятна резиденция за маршал Тито, до национален парк. През това преминава архипелагът Бриони, представляващ два малки острова с невероятна красота. „Райският остров на Тито” е една сюрреалистична картина – в нея се вплетени краските на зелените гори, излъчването на красиви ливади, по тях тичат диви животни и тук-там се различават римски останки. И всичко това опасано от една синя рамка – сините води на Адриатика. Всичко това може да бъде намерено на картата като се измерят 3 км западно от брега на полуостров Истрия.

Архипелагът Бриони може да разкаже една история за красота и лукс, датираща отпреди две хилядолетия и половина. Историята е запечатана в древните римски вили, илирийски крепости, византийски дворци, средновековни църкви и луксозната резиденция на Президента, посещавана от едни от най-могъщите политици и известни личности на XX-ти век. В залив на Девата се намира прекрасен римски дворец с храмове и помощни постройки, който е един прекрасен образец на римската архитектура. В залива Добрик са запазени останки на византийска крепост, базилика от V век и църква от VI век. Частните курорти на югославския президент Тито десетилетия наред са били недостъпни за посетители.

Велики Брион и Мали Брион са двата острова от архипелага Бриони. Населявани са още от праисторически времена. В изискани курорти за европейските аристократи ги превръща индустриалеца Паул Купелвайзер, който ги купува през 1893 г. след една епидемия от малария, която ги обезлюдява. Австриецът полага големи усилия и превръща пущинаците в превъзходен парк. Тито решава да сложи ръка на Бриони и го превръща в ловен парк. Умело показва на своите гости, че всеки трябва да донесе поне по едно животно на острова му. Затова днес на Бриони се разхождат свободно зебри, камили, слон, щрауси и елени.

Архипелагът Бриони е едно от най-необикновените и романтични места на Хърватия. Красива природа, неподозирани преживявания, интересни животински представители и любопитна история красят визитната картичка на това преминало през много трансформации място.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Архипелагът Бриони