Голи Оток е хърватски необитаем каменист остров в северната част на Адриатическо море, станал известен с изградения на него концентрационен лагер по времето на Тито.

Голи Оток се намира във Велебитския канал, в една от най-добрите хърватски туристически локации, между ваканционните острови Кърк и Раб. Северните му брегове са голи и непристъпни, южните и югоизточните брегове също не изобилстват от зеленина, но пък имат плажна ивица.

Голи Оток, иронично наричан Титовите Хаваи, се превърнал в принудителен дом на много опоненти на югорежима след разрива на Тито със Сталин. Дълги години островът е "Топ Сикрет" за света. Заточените на остров Голи Оток лагеристи са били предимно македонски българи, но са се откроявали и такива от Западните покрайнини. В лагера на острова умира революционерът Панко Брашнаров. Венко Марковски е сред заточените в концлагера на остров Голи Оток. През 1984 г. в САЩ той издава своята книга посветена на 5-те години заточение и й дава името "Голи оток - островът на смъртта". На остров Голи Оток няма палми, фин бял пясък и красиви плажове, а името му не е синоним на незабравима ваканция.

В наши дни Хърватия се е решила да се възползва от красотата на остров Голи Оток и тъмното му минало, за да пробие в сферата на туризма. Страната излиза на голямата сцена с предизвикателството "затворнически туризъм". Зад идеята се крие предизвикателство за търсачите на силни усещания – предлага има се да се вкусят от живота на затворниците. Онези, които се осмелят да приемат туристическата оферта, ще станат участници в едно своеобразно риалити шоу - доброволно подлагане на принудителен труд, след който авантюристите ще се приберат по домовете си със сертификат за "излежана присъда". Разбира се, никой няма да бъде измъчван, както са били малтретирани истинските затворници. Туристите ще бъдат подложени на тежък труд, нощни дежурства и оскъдна храна и ще бъдат облечени в затворнически униформи. Освен това, идеята е Голи Оток да бъде свързан с гондола с брега и с близкия остров Свети Гъргур, който след Втората световна война пък е бил женски затвор.

След закриването на трудовия лагер през 1988 г. Голи Оток привлича като магнит търсачи на силни усещания. От своя страна хърватските туристически агенции организират едночасова екскурзия из острова, към която примамливо се прибавя алтернативно къпане на божествени плажове с фин пясък. Някои неправителствени организации са предложили Голи Оток да стане "артистично-културален, отворен кръг на свободните граждани на света".

Интересен е фактът, че преминалите през трудовия лагер коминформовци също не могат да се избавят от притегателната сила на затвора си. Клетвите, че никога повече да не се върнат на него избледняват пред изкушението да се потопят в отново в кошмарните си спомени.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Голи Оток