Йерусалим е древен град в Близкия Изток от ключово значение за монотеистичните религии - юдейство, християнство и ислям. Съгласно конституцията на държавата Израел, Йерусалим е нейната единна и неделима столица. Обаче повечето държави членки на ООН смятат за столица на Израел Тел Авив, заради което техните посолства са в този град. Йерусалим се намира на около 60 км източно от Тел Авив и Средиземно море. Йерусалим е разположен в южната част на плато, което е част от Юдейските планини и включва Елеонския хълм на изток и хълма Скопий на североизток от центъра на града. Йерусалим е свещен място на три религии – християнство, юдеизъм и ислям.

История

"Свещения град", както наричат Йерусалим е записал първите данни за съществуването си около средата на 2000 г. преди новата ера. Историята разказва, че тогава Йерусалим е съществувал като неразделна част от територията на много древни и средновековни държави. Твърде малко се знае за цитаделата, наричана Йебус, която Давид превзема през 1 000 г. пр. н.е. и след като променя името й, прави от нея средище на еврейския народ. Тези събития поставят началото на хиледолетната история на Йерусалим. След Давид управлението е поето от неговия син – Соломон, който построява великолепен храм, крепостни стени и дворец. Йерусалим губи своето политическото и религиозното значение след смъртта на Соломон. Градът е разорен от вавилонския владетел Навуходоносор II, който опожарява Соломоновия храм (587 пр.н.е.), градът е изграден отново по нареждане на цар Кир Велики.

Туризъм

Днес Йерусалим е град, който привлича милиони туристи с както с мистиката и историческите си забележителности, така и с условията за почивка, които предлага. Йерусалим има изобилие от ресторанти, в които човек може да похапне вкусно. Нощният живот в града кипи активно, а хората, които обичат романтиката могат да й се насладят напълно, ако се разходят вечер из града. Златният град, както наричат Йерусалим на иврит, е уникално място, където I-ви и XXI-ви век се смесват без да загубват своята идентичност и пространство. Тук живописни старинни квартали са се сгушили под блестящите офискули и апартаменти.

Забележителности

Йерусалим е популярен по света не само със своята религиозна значимост, но и със своите исторически забележителности. Задължително трябва да се посетят базиликата "Ейн Карем", планината Елеон - мястото на Възнесение Христово, параклисът „Отче наш“, пещерата „Възнесение Богородично“, както и базиликата на Агонията.

В невероятно преживяване би се превърнала една разходка из стария град на Йерусалим, за да се посети Стената на плача и "Виа Долороса" - пътят на Исус към Голгота. Освен всичко друго в стария град се намира и стаята на тайната вечеря, както и вълнуващи стари арабски пазари.

В Новата част на Йерусалим се намира маслинения хълм, откъдето се открива прекрасна гледка към целия град. Друга интересна забележителност са Гетсеманските градини, където се намира гробницата на Мария-Магдалена. Няма две мнения по въпроса за Божи гроб – по време на Великденските празници много вярващи се стичат към свещеното място, за да присъстват на организираните великденски литургии. Божи гроб представлява един огромен кръгъл храмов комплекс, обединяващ Голгота, гробницата и храмовете на различни християнски изповедания - православни, католици, арменци, копти. Божи гроб е създаден през IV в. от царица Елена, която организирала експедиция за откриването на Кръста и на гроба. За да се стигне до Божи гроб, ще се наложи да се извърви пътя, по който е минал Иисус Христос, преди да бъде разпнат на Кръста. Това е Пътят на страданието – Виа Долороса. В центъра на храмовия комплекс на Божи гроб е самият Божи гроб, а издигащият се над него купол се смята от християните за център на света. В предверието се намира Църква на ангела, в която се съхранява част от камъка, от който един ангел съобщил радостната вест, че Спасителят е възкръснал.

Освен Божи гроб, Гетсиманската градина – наричана така, защото по онова времето била осеяна с маслинови дръвчета и кипариси, притежава и други съкровища. Тук се намират още руският манастир „Св. Мария Магдалина”, католическият храм „Църквата на всички нации” (в близост до мястото, където Юда предал Спасителя) и гробът на Света Богородица.

„Плочата на помазанието” в Йерусалим е друго свещено място в Израел. Определено е като мястото, където тялото на Спасителя било намазано с благовонни масла, повито в бял плат и от там – пренесено в изсечената наблизо от неговия сподвижник Йосиф Ариматейски скална гробница.

Йерусалим е град, в който има над 1200 синагоги, над 160 църкви и над 70 джамии. Несъмнено обаче най-свещеното място за юдеите е Храмовия хълм, известен още и като Благородното светилище. На това място в древността са били издигнати Соломоновият храм и Вторият храм, от които днес са останали единствено стените. Една от тези стени е „Стената на плача”, над която пък се намира едно от най-свещените места за мюсюлманите – джамията Купол на Скалата, от която се твърди, че се възнесъл Мохамед с коня си. Храмът е с фантастично съчетана архитектура. Поклонението в това място Йерусалим за мюсюлманите е равносилно на това в другите две свещени места – Мека и Медина.

Йерусалим е не само религиозно, но и културно средище. Всеки гост на свещената земя задължително трябва да посети Националния музей, в който се съхраняват Кумранските ръкописи, археологически разкопки и произведения на израелското и европейското изкуство. Освен това в Йерусалим се намира Мемориала „Yad Vashem”, който е построен в чест на жертвите от Холокоста. В него се помещава най-богатата в света библиотека по темата – над 100 000 книги и статии.

Едно от бижутата на Йерусалим е 80-декаровият музей „Йерусалим”, който е натоварен с тежката задача да представи за главната рудна жила на израелската история и наследство. Музеят Йерусалим, открит през 1965 г., е забележителен образец на модерна израелска архитектура, приютил най-пълната в света колекция от иудаика, с акцент върху културата на ашкеназите и сефарадите.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Йерусалим