Тел Авив е вторият по големина град в Израел, дълги години изпълнявал функциите на столица на страната. Тел Авив се намира в западната част на Израел, на брега на Средиземно море, на около 60 км. западно то Йерусалим и 100 км. южно от Хайфа. Името на Тел Авив произлиза от това, че в древността той е обединил много от съседните градове в себе си и се е превърнал в център на южните части на страната. Градът е сравнително млад – основан е през 1909 г. Заради характерната си за Южна Европа архитектура, Тел Авив през 2003 г. е обявен от ЮНЕСКО за световно културно наследство. Тел Авив включва и Яфо, който е един от най-старите градове в Близкия изток. Именно около Яфо се е надграждало, надграждало, за да се роди Тел Авив. Яфо се намира на едно възвишение и предлага неоценима гледка към брега на Тел Авив с неговите плажове. Целият свят е обърнал очи към Тел Авив с апел той да бъде столица на Израел. Това е причината повечето посолства да се намират в този град.

Архитектурата на Тел Авив е израз на изцяло новата и модерната строителна мисъл. В града не са пръснати вековни архитектурни паметници и монументи, но съвременната история на града, неговия модерен облик и динамична среда са достатъчно пленяващи, за да доставят едно огромно удоволствие и множество приятни мигове. В Тел Авив функционират достатъчно престижни университети, които с високо ниво на образование превръщат Тел Авив в международен образователен център. Тел Авив е прочут и с израелската филхармония, както и с големия си брой музей. Това е и причината там да се провеждат редица важни културни събития и мероприятия, изложби, концерти и т.н., което е красноречив факт, че освен всичко останало, Тел Авив е културната столица на Израел.

Населението на града е около 1,4 милиона души, като в конфесионалния му състав влизат 96.1% евреи и 3.9% араби.

Тел Авив е едно много интересно място, което ежегодно привлича голям брой туристи от всички краища на света. Не е преувеличено да се каже, че градът е сред най-популярните туристически дестинации в Израел и е важен икономически, културен, архитектурен и туристически център. Тел Авив има доста ресторанти, барове, кафенета, луксозни бутици, които в комбинация с благоприятния климат на града, го правят още по примамлив за посещение. Може и да му липсва античния привкус на други градове в Близкия Изток, като Йерусалим например, както и да не разполага с безбройни исторически паметници, но е едно живо и интригуващо място. В Тел Авив има изключително много неща, които човек може да прави, особено ако е любител на кулинарните наслади и нощния живот. Тел Авив се гордее с просторните си и чисти пясъчни ивици, в близост до които са изградени първокласни хотелски конгломерати, елитни ресторанти и шикозни магазини. Наред се вият и спретнати плажни алеи, които са чудесни за разходки и прекарване на свободното време.

Една разходка из Тел Авив спокойно може да започне със запознаване с историята на града. За целта трябва да се посети неговия първи квартал - Neve Tdezek. Тук все още стои старата жп гара, в която днес се помещават дизайнерски магазини, арт и занаятчийски павилиони на открито, както и многобройни ресторанти. Време трябва да се отдели и на културния център Suzanne Dalal, който е интересна забележителност и е бил домакин на внушителните 1200 артистични и културни премиери след своето откриване през 1989 година.

Сред задължителните за посещение забележителности на Тел Авив се нареждат още старият град Яфо, намиращ в Джафа, който е едно от най-старите пристанища в света. Яфо днес е най-малкото предградие на града, но значимостта му не съвпада с размерите му. Неговата слава в известен смисъл се дължи на живописният площад на артистите с всичките си галерии, кафенета и клубове. Освен това в града има археологически останки на повече от 4000 години. Изключителен интерес представлява и площада Рабин, който е най-големият площад в цял Израел. През 1995 г. именно на този площад е убит Рабин. Човек непременно трябва да се качи Азриели. Тази невероятна кула дава възможност на всеки да гледа Тел Авив от 200 метра височина. Арт сцената на Тел Авив е една от основните атракции в Тел Авив и задължителна спирка по време на обиколката на града. Тел Авив определено се гордее с големия си брой галерии, които на някои улици дори са повече от магазините.

За културното обогатяване на своите посетители, Тел Авив е подготвил сериозен „арсенал” от музеи, които ще разкрият на любителите на историята цяло богатство от всички краища на света. В града има над 20 музея и в тях са заложени експозиции на най-различна тематика - от антропология до зоология. Всички заслужават внимание, но не бива да се пропускат Еретз и Изрелския музей в северната част на Тел Авив, музеят на изкуствата, който е най-големият музей в централната част на Тел Авив, музеят на еврейската диаспора, намиращ се в северните части на Тел Авив, както и център Баухаус Авив, павилионът Елена Рубинщайн, Музеят Наум Голдман и други.

Едно посещение на Тел Авив би било незавършено, ако човек не посетите някои от огромните плажове на града. Градът предлага внушителните 12 километра пясъчни ивици, синьо небе и тюркоазените води на Средиземно море.

Тел Авив е градът, който никога не спи. Затова и не липсват развлечения. Дали си турист или местен, няма значение, скука е непозната дума. Тел Авив впечатлява със своя Луна Парк, който е най-големият увеселителен парк в Тел Авив и спокойно може да се конкурира с най-добрите увеселителни паркове в света. Намира се в непосредствена близост до водния парк Меймадюн, който предлага огромно разнообразие от водни атракции. Суперланд, на около един част път от Тел Авив, в град Ришон, може да е по-малък от Луна Парк, но пък предлага много по-екстремни атракции като например влакче на ужасите. Ямит 2000 пък е още една водна атракция около Тел Авив – намира се в гр. Олон и е на половин час път с автобус.

Каквото и да се каже за Тел Авив няма да е достатъчно. Човек трябва да го преживее, за да разбере. Тел Авив е един изключителен град, изпълнен с култура и забавления, а е много вероятно да се окаже и доста по-различен от това, което човек си представя за него.

Гласувай:
Рейтинг 4 от 1 гласували Тел Авив