Дортмунд (Dortmund) е град в Германия, провинция Северен Рейн-Вестфалия. На юг от града тече реката Рур. Дортмунд е известен със своето пристанище, което е най-голямото речно пристанище в цяла Европа и свързва града със Северно море. Дортмунд е познат "Зеления метрополис" на Вестфалия заради многото си агрокултури, паркове и зеленина. В контраст на това, добивът на въглища и стомана е основна дейност в града от близо цял век. Първите данни за малко село с днешното местоположение на Дортмунд е описано в официален документ от 880 г. под името Тротмани. Селцето бива помитано от пожари възстановено през 1152 г. от императора на Свещената Римска империя Фридрих I Барбароса. Възходът на днешен Дортмунд настъпва през 1220 г., когато селото става Имперски град. По-късно, след 1320 г., градът се появява в писмените документи под името Дорпмунде. По времето на индустриализацията на Пруската империя, Дортмунд става главен център за добив на въглища и стомана. Индустриалната революция донесла мини, фабрики и работа за хиляди хора. През 1969 г. се създава Европейски път на индустриалното наследство - мрежа от най-важните индустриални обекти в Европа. След включването на Дортмунд, градът става център на високотехнологичната индустрия. През XIX в. Дортмунд е бил изключително развит и много проспериращ град. Само за един век населението му нараснало от скромните 4000 души до впечатляващите 140 000, за да стане Дортмунд най-големият град в област Рур.

Днешен Дортмунд е жив и динамичен град, който е добре познат с добрия пазар, бирата и футбола. Независимо, че е индустриален район, градът разполага със страхотни театри и културни центрове, разнообразие от удивителни музеи. Парковете, заемащи половината град, се грижат за зеленината и свежестта на германския град. През Втората световна война по-голямата част от Дортмунд била разрушена, като около 70% от сградите били сринати. В периода на интензивно обновяване и преизграждане на града, заводите за кокс и стомана са превърнати в красиви музеи. Днес Дортмунд има отлични възможности за пазаруване, както и добри ресторанти, барове и театри (кабаретата са специална атракция), включително и специално построената концертна зала.

Дортмунд е град, който има с какво да очарова и спечели. Градът е пълен с музеи и в обиколката му трябва задължително да се обиколят някои от тях. Музей на изкуството и културната история е изключителен музей, който разказва за местната история и изкуство. Музеят Ам Оствал е модерният художествен музей на града, разполагащ с постоянна колекция, която се обогатява от временни изложби. Има впечатляващ набор от произведения на руския експресионист Алексей фон Явленски. Мемориал и музей Щайнвахе е музей, който документира преследванията и съпротивата по време на нацисткия режим. Помещава се в бивш полицейски участък, който под ръководството на Гестапо, е бил известен като „Адът на Западна Германия”. Индустриалният музей на Вестфалия – бивша каменовъглищна мина, е музей, който дава вътрешен поглед в миннодобива и живота на миньорите в Дортмунд.

Това, което човек трябва задължително да направи като посети Дортмунд, е да опита бирата. Идеално място за това е Пивоварната Дортмунд, в която човек може да утоли жаждата си с бирен тур.

Сред забележителностите на града разбира се има и църкви. Техен горд представител е църквата Сант Рейнолди, което е най-старата църква в Дортмунд, датираща от XIII в. Изкачването на 200-та стъпала е гаранция за наслада – гледката, която се разкрива е несравнима. Телевизионната кула Флориан е другата гордост на Дортмунд. Висока е 2121 метра и е разположена в парк Вестфалия. Асансьор отвежда до страхотна гледка и ресторант. Паркът е голям 70 хектара и разходката из него е невероятно усещане.

Зоопаркът на Дортмунд е друга атракция на града, която не бива да се подминава. Включва най-вече представители на южноамериканската флора и фауна. В зоопарка се отглеждат над 25 000 животни. DASA е нещо, което може трудно да се опише. Пълното му наименование, което е „Германска изложба за професионалното здраве и сигурност”, също не помага много. Просто трябва да се посети. Страхотно е за деца и възрастни (има много интерактивни атракции). Паркът Вишлинген е много красив и чист парк. Разходката из него минава около огромните дървета, прекрасно подкосената трева и езерото.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Дортмунд