Гуанджоу е голям град в Югоизточен Китай, разположен край Перлената река. Възникнал е през 3 в. пр. Хр. и е столица на провинция Гуандун. Наброява около 11 млн. души и едно от най-гъсто населените места в света. Храмът „Люжун” и околността му датират от 6 в.сл.Хр. и са любимо място за разходка на местните жители и туристите. Особено красива е осмоъгълната Пагода на цветята, която има 17 етажа. На остров Шамиан могат да се видят сгради от колониалната епоха. Част от тях са Катедралата „Св. Богородица от Лурд” и катедралата „Светото сърце на Иисус от Лурд” наричана Шиши(Каменната сграда). В Гуанджоу е роден революционерът Сун Ятсен.

Има мемориал, издигнат на хълма Юесю, който е посветен на родения тук герой. В родовия храм на клана на богатата фамилия Чен, който е от края на 19 в., има много интересни статуи. Телевизионната кула, висока 610 м, е една грандиозна постройка, символ на града.

В града има много музеи, като Градският художествен музей за калиграфия, тибетско Будистко изкуство, традиционна китайска живопис и скулптура; Музеят на кралската гробница в Нанюе; Институтът по история на селското движение и др.

Ежегодно в град Гуанджоу се провежда най-големият китайски промишлен и търговски панаир,наречен Кантонски панаир. Високи сгради, забързани хора и автомобили-това е Гуанджоу. Но градските паркове и крайбрежието на реката са изненадващо красиви.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Гуанджоу