Мумбай (Mumbai), наричан още Бомбай е разположен на о-в Салсет в Арабско море и е град в Западна Индия. Наброява около 13 млн души и е най-големият град в Южна Азия. Мумбай някога представлявал архипелаг, населяван от рибари и будистки монаси. След това островите били владения на португалци, които ги преотстъпили на английския крал Чарлз ІІ като зестра на годеницата му Катерина де Браганса.

През 1668 г. англичаните дават архипелага на лизинг на Английска източноиндийска компания. Оттук нататък, развитието на града се извършва с много бързи темпове. И седемте блатисти острова се превръщат в колониалния град Бомбай. През 1995г. градът променя името си на Мумбай.

Мумбай е най-голямото пристанище в Западна Индия. Той е финансов център на Индия, като тук са седалищата на централната банка, най-големите фондови борси и много от големите индийски компании.

Първата забележителност, която трябва да види туриста в Мумбай, е вратата на Индия - това е един паметник край брега на морето в индийско-арабски стил. Другият символ на Мумбай е хотелът „Тадж Махал Палас”, построен през 1903г. Невероятно красивата готическа сграда, приличаща повече на катедрала, е жп гарата „Виктория”. Представлява интерес катедралата „Сейнт Томас”, която е най-старата сграда, построена от англичаните в Мумбай. Сградата, в която се е намирал щабът на Махатма Ганди, се нарича Мани Бхаван. Стаите тук са запазени в някогашния си вид.

Най-красивото и приятно място за отмора в Мумбай е хълмът Маламар, където се намират така наречените Висящи градини на Мумбай. Изградени са през 1880 г. Дърветата и храстите, оформени като различни животни-слонове, жирафи, носорози, мечки и др. са нещо изключително интересно.

Паркът „Камала Нехру”, разположен срещу Висящите градини, е любимо място не само за родителите, но и за децата.Тук е построена приказна къщичка с форма на обувка. Отвън децата могат да се катерят по вързалките на обувката, които са оформени като стълбичка, а вътре може да се пийне чаша сок или кафе. Интересно е да се знае,че най-големият център на филмовата индустрия в света-Боливуд, се намира в Мумбай.

Въпреки,че една трета от жителите на Мумбай, живеят на улицата или в бедняшките квартали, много хора пристигат тук, вярващи,че мечтите им ще се сбъднат.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Мумбай