Град Алжир е разположен по крайбрежието на Алжирския залив на Средиземно море. Той е най-големият град в Алжир и столица на страната. Наброява около 2,5 млн. жители. Пристанището на град Алжир е най-важното за страната. Има развита циментова и коркова промишленост. Изнася вина, железни руди, тютюн и др. Град Алжир възниква като малко финикийско търговско пристанище. През 950 г.сл.Хр.,градът е превзет от берберите и получава името Ал-Джазер, както и сега се нарича на арабски. През 1529 г. градът е превзет от прочутия пират Барбароса, който го обявява за столица. През 1830г.,страната е превзета от французите, които господствуват тук 132 г.

В началото на 20 в. Алжир става център на борбата за освобождение от колониалната власт и след извоюването на независимостта през 1962 г.,Алжир е обявен за столица на новата алжирска държава.

Касбата(Стария град) е изградена в ислямско-арабски стил. Лабиринт от тесни улички стълби и порутени къщи, водят до Цитаделата на върха на хълма. Старата част на града е включена в списъка на Световното културно наследство на ЮНЕСКО. Емблемата на град Алжир е 90-метровия Паметник на мъчениците от Освободителната война. Забележителна е една от най-старите резиденции, разположена в Ботаническата градина Ел Хамма. Църквата”Нотр Дам д,Африк” е построена на скала, издигаща се над Алжирския залив и наподобява парижката „Св.Богородица”. Впечатляваща е бялата сграда на Новата джамия, построена във формата на православен кръст, с огромен бял купол.

Други архитектурни забележителности в град Алжир са: Голямата поща на централния площад, Дворецът на културата, Музеят на изящните изкуства и др. Културният център ”Рияд Ел-Фетх” е най-голямото и красиво място за отдих на столичани. Новото строителство в града се отличава с блестящи жилищни постройки, помпозни обществени сгради и широки булеварди. В град Алжир има редица висши училищакато Технически университет, Алжирски университет и др. Алжир е един красив бял град.

Гласувай:
Рейтинг 4 от 1 гласа Алжир