Европа >> Турция >> Забележителности в Турция >> Храм на Артемида в Ефес

Храм на Артемида в Ефес

Информация | Kарта
seen
2513
facebook
Храм на Артемида в Ефес

Съществените промени в икономическото състояние, политическата сила и катастрофите захвърлили в забвение много от големите градове, сред които се нареждал и градът на Артемида - Ефес. След повече от хиляди години храмът на тази богиня Артемида, най-прочутото светилище от класическата античност, напълно изчезнал от погледа на човечеството. Представата за него обаче не се загубила благодарение на ентусиазма в описанието на Гибон на езическия молитвен дом. Храмът на Артемида в Ефес е обявен за едно от чудесата на света.

Историята разказва, че през VIII век пр. Хр. Ефес - древния град на западното крайбрежие на Мала Азия, обитаван още през бронзовата епоха, бил най- голямото и най-богато селище в тази област. Поради тази причина за богатите жители на Ефес не било проблем да отделят средства за постройката на един голям и блестящ храм в честа на богиня Артемида. Така зародилата се идея тръгнала по пътя на своето осъществяване. Около 600г. пр.Хр. ангажират познатия гръцки архитект Херсифон, който заедно със сина си Метаген, които проектират и постояват от бял мрамор на мястото на стария нов храм на Артемида. Херсифон предвидливо и почти гениално удвоява броят на колоните, като идеята му била да се осигурипо-лесен и по-тържествен достъп на жреците до свещените тайнства. Счита се че постройката на храма на Артемида била 150 м дълга и 80 м широка. 127 мраморни йонийски колони подпирали покрива, който бил три пъти по-голям от Партенона. Според историка Плиний Стари строежът е продължил 120 години, но пресмятанията и документите показват, че не били повече от 60. Той нарекъл храма "чудесен паметник на гръцкото великолепие, което заслужава нашето възхищение". Новата статуя на Артемида била поставена в ниша на изток от олтара. Херсифон предвидливо заложил на мочурливия терен, тъй като той бил по-стабилен при земетресения. Много скоро храмът на Артемида в Ефес се превърнал в голяма туристическа атракция. Храмът се посещавал от царе, важни чужденци, богати търговци и хиляден народ.

Гражданите на Ефес се гордеели и радвали на храма на Артемида до деня на рождението на Александър Велики през 357 г.пр.Хр. В този ден той бива запален и разрушен. Ефес не се примирил със загубата на това свое архитектурно творение и възложил на архитекта Скопас от Парос да издигне нов храм на Артемида, който в последствие бива признат за едно от чудесата на света. Последват още две посегателства над храма. През 262 г.пр.Хр. готите нанасят поредния разрушителен удар над храма на Артемида и над град Ефес, но окончателната му "смърт" настъпва по време на управлението на римския император Константин І Велики, вече християнин, възстановява града, но не и езическия храм на Артемида. През 401 г.пр.Хр. тълпата "погребва" храма на Артемида, като използва камъните за построяването на други здания. Интересен факт е, някой от колоните на църквата "Света София" в Константинопол са били от разрушения храм на Артемида в Ефес.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS