Европа >> Турция >> Забележителности в Турция >> Мавзолей в Халикарнас

Мавзолей в Халикарнас

Информация | Kарта
seen
3677
facebook
Мавзолей в Халикарнас

Мавзолеят в Халикарнас има своята дълга история и тя датира от времето на цар Мавзол, който с голяма любов превърнал в своя съпруга собствената си сестра - Артемизия. Там където днес блести перлата на курортния град Бодрум в Турция, преди много години, 333- 444 пр.Хр., е блестяла перлата на столицата на държавата Кария-Халикарнас. Днес, освен в исторически аспект това име е славно и познато заради нещо друго - в Халикарнас се намираа петото чудо на света - мавзолеят в Халикарнас. Тази гробница е приютила телата на цар Мавзол и неговата съпруга и сестра Артемизия.

Когато Персийската империя се разширила толкова, на по-отдалечените области като Месопотомия, Семверна Индия, Египет и Мала Азия, назначил местни управители сатрапи. Царство Кария било поверено на Хекатомн от Мило, който след смъртта си през 337 г. пр.Хр. бил наследен от един от многото си синове - Мавзол. Цар Мавзол се прочул не толкова с големи победи, а с това, че започнал планирането на гробница за себе си и съпругата си, както и с амбициозно градоустройство. Под негово давление в града майсторите зидари построили масивен дворец крепост, улици и градини, театър и храм на Арес, гръцкия бог на войната. Смъртта застигнала цар Мавзол през 353 г. пр.Хр., а царица Артемизия останала неутешима за скъпия си брат и съпруг. Безкрайната й мъка я подтикнала към решението да построи достоен паметник - гробница в средата на столицата - Халикарнас. Наела най- добрите архитекти, скулптори и майстори зидари. Проектът на мавзолея в Халикарнас бил поверен на прочутите гръцки архитекти Сатирус и Питий. Световното чудо било с височина 45 м, с което трябвало да внушава, че ще стигне облаците. Мавзолеят в Халикарнас се извисявал на един хълм над града. Архитектурното бижу бил поставено в обграден двор, в центъра на който се намирала каменна платформа, до която водели стълби с каменни лъвове. Именно върху нея бил издигнат изграденият предимно от бял мрамор мавзолей. външните стени на мавзолея в Халикарнас били украсени със статуи на богове и богини, а във всеки ъгъл имало каменни войни, качени на кон, охраняващи гробницата. Самата гробница се издигала като квадратен заострен блок и била покрита с фриз, с който се изобразявали сцени от гръцката митология - битката на кентаври и лапити, както и битката на гърците с амазонките. 36 малки колони, по 9 от всяка страна, се издигали отгоре над гробница, за да оформят още една трета от височината. Масивният покрив на гробницата - последната третина от височината, бил под формата на пирамида, над която се намирала квадрига - четири огромни коня, които дърпали карета, в която са изобразени Мавзол и Артемизия. Резултатът на това сътрудничество на майсторите и щедростта на царицата бил невероятен- всеки,който виждал храма, веднага го наричал "чудо". Така той влязъл в списъка на седемте световни чудеса.

Артемизия починала две години след Мавзол, но гробницата все още не била завършена. Плиний Стари твърди, че архитектите, скулпторите и работниците не прекратили процеса на изграждане на мавзолея в Халикарнас. На добра воля и с огромно желание успели да завършат световното чудо за да може най-после урните с праха на царя и царицата да бъдат положени тържествено в мавзолея.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS