Прайд е популярен румънски курорт, намиращ се на пет километра от румънския град Совата, в окръг Харгита (Трансилвания). Популярността си румънският курорт Прайд на първо място дължи на своята солна мина, където традициите за добиване на сол датират още от миналото. Солните шахти датират от около II век от н. е., когато тези земи са били упавлявни от римляните, които всъщност ги построяват. Традицията за добиване на сол не замира след разпада на Римската империя. Продължена е от аварите и българите.

Геологически румънският курорт Прайд представлява солен хълм с височина 567 метра. През вековете експлоатацията на запасите намаля тяхното количество, но мината не затваря врати. Днес огромните подземни пространства са част от курортен комплекс.

Солна мина Салина край село Прайд е една от най-големите солни мини в Европа. Спелетерапията се осъществява на 120 метра под земята, където са изградени басейн, детска площадка, кафенета, ресторант, винарна и др. На разположение на посетителите са действаща църква и музей, представящ различни инструменти и техники за добиване на сол, солни кристали, фигури от сол и предмети на бита. В Салина се предлага организирана обиколка на мината за групи от минимум 25 човека.

Прайд е място с уникален микроклимат, температурата е сравнително постоянна - между 14 и 16 градуса, влажността е ниска - 60% - 70%, а налягането е по-високо, отколкото на повърхността - 735 - 738 мм живачен стълб.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Прайд