Баку е разположен на брега на Каспийско море, на целия Апшеронски полуостров, заедно с естествените и изкуствени острови около него.Баку е столица и най-голям град в Азербайджан. Наброява около 2 млн. души. Баку е древен град. Тук се сливат Европа и Азия,за това разнообразието от исторически паметници е необичайно.

Старият град или Ичери Шехер е крепост, опасана със стени.Намира се на п-в Апшерон. Тук може да се види колекция от уникални древни съоръжения.Това е един историко-архитектурен комплекс, в който влиза и великолепния дворцов ансамбъл „Ширван Шах” от 15в. сл. Хр. На територията на крепостта се намира Момината кула,която по своите архитектурни особености е единствената на Изток.

Чаша чай в средновековните кервансараи е приятно изживяване. На юг от Стария град се намират Музеят на изящните изкуства и Музеят на историята и литературата.Интересна е сградата на Академията на науките, която имитира двореца „Контарини” във Венеция.

На 30 км от Баку се намира храмът на огнепоклонниците „Атешгях” В Държавния историко-художествен резерват „Гобустан”, намиращ се на 60 км от Баку, могат да се видят уникални древни изображения върху скалите ,останали от първобитните хора.

Баку е голям културен център. За пръв път тук, в мюсюлманска страна, вдига завеса театър, прозвучава първата опера, издава се първият национален вестник, открита е първата библиотека. Съвременен Баку се стреми да се превърне в един модерен град,който съчетава чудесно минало и настояще.

Гласувай:
Рейтинг 4.5 от 2 гласували Баку