Крепостта „Петроварадин” е най-голямата изцяло запазена крепостна система в Европа. Намира се на брега на р. Дунав до град Нови Сад и заема площ от 112 хектара. Между града и крепостта има мост над реката.Тук през ранната бронзова ера-около 3000г. пр. н. е. е имало укрепление,а от изследванията в района по-ранното селище датира от палеолита-19000-15000 пр.н.е. По-късно римляните построяват по-добри укрепления в Петроварадин.

А през 1235 г. крал Бела ІV Унгарски с помощта на група монаси-цистерианци изгражда по-здрави стени. През юли 1526 г.след двуседмична обсада, крепостта е завладяна от турските войски. През 1687г. крепостта преминава в ръцете на австриййците и император Леополд I заповядва старата крепост да се срине до основи. Проектът за строителството на новата крепост е дело на френския архитект Себастиан льо Престор де Вобан. Строителството започва през 1690 г. като са използвани старите основи. Обновената крепост удържа обсадата на турците през 1694 г.и в нея могат да се поберат около 30000 души. В крепостта има дълги тунели и галерии, разположени на четири етажа. През 1754-1756 г. и Мария Тереза добавя към крепостта нови бастиони и Часовникова кула.

Днес голяма част от помещенията в крепостта са реставрирани.Тук се провеждат редица културни мероприятия.Всяка година в началото на лятото има фестивал ЕХIT, представляващ едно от най-големите музикални събития на Стария континент.В крепостта Петроварадин се помещават и много ателиета на художници и майстори,които превръщат Нови Сад и Сърбия в желана туристическа дестинация.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Крепостта „Петроварадин”