Сараево (Sarajevo) е столицата на Босна и Херцеговина и най-големият град в страната. Основан е през 1461, когато територията му е подвластна на Османската империя. Сараево е оставил отпечатък в световната история с факта, че точно в този град е убит ерцхерцог Франц Фердинанд, което довежда до избухването на Първата световна война. Освен това Сараево е известен и с домакинството си на Зимните олимпийски игри през 1984.

Ако искаме да проследим раждането на Сараево и появата му на картата на света, трябва да се обърнем към далечния XV век. Именно тогава, в началото на този век, там където са се пресичали римските пътища, където са живели хора още от каменната ера, възниква Сараево. Смята се, че Сараево е основан по времето на нашествието на османците на Балканите, а за негов основател е посочен Ицхак бей Ицхакович. Негово дело са първата джамия, мост и няколко други обществени османски сгради в града.

Благодарение на стратегическото си положение, Сараево попада в центъра на занаятчийството и търговията. Точно те бързо превръщат Сараево от малко село в богат и добре развит град, който един век след своето основаване се превръща в един от най-богатите градове в Румелия. Османското присъствие в града благоприятства построяването на много масивни сгради и други съоръжения, които днес представляват отлични образци на османската архитектура от това време. Тогава се ражда и първото медресе - училище при джамия, построено заради Гази Хюсрев бей.

Сараево е от онези градове, които още от самото си създаване са космополитни. Интересен факт около града е заселването на изгонените шпаньолски евреи, които построяват своя синагога, изграждат се и православни църкви, а също и католически катедрали. Така, както малко градове в Европа, Сараево става събирателен център и дом за всичките четири световни религии, култури и цивилизации. Вековното съжителство на тези различни религии и култури довежда до сътворяването на една нова култура и цивилизация, която е издържала на всички исторически превратности.

Австро-Унгарската власт над Босна и Херцеговина вкарва града в Зпадна Европа, с което предимно ориенталски град Сараево в края на XIX век придобива чертите на западноевропейските култура, икономика и обичаи. В Сараево се изграждат модерни фабрики, отварят се училища по западноевропейски образец, градът се обогатява със западноевропейска култура и архитектура, открива се Земалския музей, който е една от най-големите културни институции на Балканите.

След Първата световна война, Сараево е обхванат от стагнация и изостава в развитието си. След Втората световна война Сараево започва да разцъфва и това възраждане се дължи на развитието на промишлеността, икономиката, културата и много други обществени институции, които превръщат града в най-голям град на Босна и Херцеговина. В този период се основават и Сараевският университет, операта, много от музеите и галериите, научните институти и други.

Обществените и политическите промени на Балканите след 1991 година довеждат до кръвопролитна гражданска война, която води до създаване на независима и суверенна държава Босна и Херцеговина, чиято столица е съвременният град Сараево.

Както вече бе отбелязано, Сараево е известен с различните религии, които са преплетени в него. Освен религиозните храмове на всяка една религия, градът се гордее и със своите музеи и архитектурни забележителности. В богатия списък с музеи влизат музеят на Сараево, музеят за съвременно изкуство Арс Аеви, националният музей на Босна и Херцеговина, музеят за литература и театрално изкуство на Босна и Херцеговина, националният театър на Босна и Херцеговина. Други забележителности на града са градската библиотека, арт галерията на Босна и Херцеговина и Босненският институт. Освен всичко друго, Сараево е и фестивален град. Един от известните фестивали в града е Сараево филм фест, който е основан през 1995 г. и се превръща в основен филмов фестивал за Балканите. Зимният фестивал Сараево пък води своята история от зимата на 1984 г. и така и до днес. Джаз фестивалът Сараево се провежда ежегодно всяка първа седмица на ноември. Челното място се заема от най-големият от всички фестивали и това е „нощите на Башчаршия“. Този фестивал се организира ежегодно от 1-ви до 31-ви юли и включва изпълнения на класическа музика, рокендрол, фолклорна музика, театър, опера, балет. Сараево е намерил начин да покаже различните аспекти на националната култура и това е чрез различни изложения на книги, филми и др.

Да се разходим още малко из Сараево. Днес столицата на Босна и Херцеговина е жив и бързо развиващ се град, в който среща си дават Изтокът и Западът. Сарево е град, в който пътуването не се измерва просто в километри, но и във векове.

Изящните австро-унгарски улици и сгради се преливат уникално в османската част, наречена Башчаршия. Едно време именно на това място се е намирал главният пазар на Сараево. Първоначално пазарът е обгръщал малкото пространство около фонтана, а впоследствие името се е предало на целия район. Башчаршия е построен по модела на арабските суки – с широки пространства, свързани от преплитащи малки улички. Сараево не е просто пъстра палитра от култури. Градът е и дом много религии. Символът на исляма е джамията Али Паша, която е построена през 1561 г. и е една от най-красивите джамии. Религиозният дом е издигнат по поръчка на самия Али Паша, местния управител на санджак в Османската империя като знак за изпълнение на последната му воля - Али Паша посочва в завещанието си, че до гроба му иска да се издигне внушителна джамия. Други внушителни джамии са Царева джамия и Бейовата джамия с два мавзолея и фонтан с топла минерална вода.

Християнската религия също има своя дом в Сараево. Това е завършената през 1889 г. катедрала, издигната по модел на Нотр Дам във френския град Дижон. Сред православните храмове най-впечатляващи са Старата православна църква от 1616 г., намираща се в Башчаршия. Уникалността й се дължи на факта, че в архитектурата й са вплетени някои елементи на ислямската архитектура. Друо бижу на християнската религия, също основна забележителност на Сараево, е Съборната църква, издигната в средата на XIX век с дарения от Дубровник, Виена, Сърбия, Триест, както и от самия султан Абдулазиз. В сарево могат да бъдат видени и три синагоги.

Безистенът Бруса също е известна забележителност на Сараево. Покритият пазар е построен по воолята на Рустем паша в далечната 1551 г.

Туристическата обиколка на града не бива да пропуска Националният музей и Ботаническата градина. Последната е в самия център на Сараево и е част от комплекса на Националния музей на Босна и Херцеговина. Популярна е с това, че там растат над 2000 вида, част от които редки или екзотични – японска череша, секвоя, гинко. В центъра на градината има красив фонтан, заобиколен от буйна растителност.

Разказвачите на историите, свързани с войните в бивша Югославия през 1990-те, вече заеха сериозни позиции сред туристическите маршрути из Западните Балкани. Но за родоначалник определено трябва да се признае Музеят на тунела от войната. Тази историческа забележителност от особена важност за Сараево. Само той може да разкаже как жителите на Сараево са можели да стигнат до летището по време на бомбардировките над Сараево през 90-те години или как за снабдявали бошняците с храна. Намирал се е в двора на една къща и е минавал под блокирана от военизирани групировки на босненските сърби територия, за да свърже града с контролираната от ООН зона. Независимо, че от тогавашните 800 м днес са останали само 25 м, изживяването е неповторимо.

Най-малката и най-трудно достъпна балканска столица – Сараево, е град с характер. Атмосферата е заредена с онези емоции, които само оживените кафенета и ресторанти, блестяща река, смесица от източна и австрийска архитектура, запомнящи се гледки от хълмовете и чести майски мъгли рано сутрин могат да създадат.

Едно е неоспорим факт и това е, че магнитът за всеки посетител на града е онзи квартал с малки калдъръмени улици между магазинчета, работилници, текета и джамии и малки ресторанти, декор на поредица романи на Меша Селимович. Зад това описание стои Старата част на Сараево, еднакво привлекателна и за туристи и за местните жители. В Стария град се намира едно много ценно архитектурно наследство – Националната и университетска библиотека. Помещава се в една сграда, позната като Vijecnica. Била е предназначена в нея да се помещава сградата на общината на Сарево. Vijecnica е любопитна илюстрация какви объркани идеи за социално инженерство са се въртели в главите на управлявалите Австро-Унгарската империя - мавританска архитектура.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Сараево